Proef met vrijwillige vuurwerkvrije zones in Hilversum krijgt vervolg
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Kinderboerderij de Hertenkamp was vorig jaar al vuurwerkvrij.
Kinderboerderij de Hertenkamp was vorig jaar al vuurwerkvrij. (Foto: Bastiaan Miché)

Proef met vrijwillige vuurwerkvrije zones in Hilversum krijgt vervolg

  Politiek

HILVERSUM - Het is nog ver weg, maar Hilversum laat nu al weten dat inwoners ook voor de komende jaarwisseling een beroep doen op de gemeente als ze in hun wijk of buurt een vrijwillige vuurwerkvrije zone willen instellen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Afgelopen jaarwisseling startte de gemeente een proef met deze zones. Verder wil de gemeente de komende maanden een buurtonderzoek/ enquête of een buurtpeiling houden om te horen welke (aanvullende) wensen bewoners hebben rond de jaarwisseling en inzichtelijk te maken waar deze zones op draagvlak kunnen rekenen. 

"Dat de vrijwillige vuurwerkvrije zones op steun van bewoners kunnen rekenen, vind ik een goed teken", aldus burgemeester Pieter Broertjes. "Het laat zien dat er bewoners zijn die zich betrokken voelen bij veiligheid in hun eigen wijk en daar ook zelf aan willen bijdragen."

De afgelopen periode heeft de gemeente het verloop van de jaarwisseling 2018-2019 met verschillende partijen geëvalueerd. Daaruit is gebleken dat afgelopen jaarwisseling over het geheel genomen goed is verlopen. Andere punt dat uit de evaluatie kwam, was het behoud van de aandacht voor landelijke ontwikkelingen.

Ook blijft de gemeente het gesprek voeren met de lokale vuurwerkbranche. Deze branche is bereid mee te denken over een veiligere jaarwisseling. Na de zomervakantie bepaalt de gemeente de exacte aanpak voor komende jaarwisseling.

Speciale aandacht in de evaluatie was er voor de proef met de vrijwillige vuurwerkvrije zones. Uit de reacties van de bewoners die afgelopen jaarwisseling deelnamen aan de proef, komt naar voren dat een deel van de bewoners blij is met het initiatief. Dat is de reden dat de gemeente de pilot voortzet en bewoners ook komende jaarwisseling bij de gemeente kunnen aankloppen voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone.

Er waren ook punten van verbetering. Zo zou er eerder over de mogelijkheid van een vrijwillige vuurwerkvrije zone gecommuniceerd moeten worden en kan de plaatsing van de borden die de zones markeren beter. Het initiatief voor de vrijwillige vuurwerkvrije zones gaat uit van de bewoners. Zij kunnen zelf kiezen een deel van hun wijk of straat vuurwerkvrij te maken. De gemeente ondersteunt bijvoorbeeld door het leveren van borden of door tijdens de jaarwisseling een extra oogje in het zeil te houden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>