Focus op minder aandachtspunten in regio bekoort commissaris
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Burgemeester Broertjes en commissaris van de Koning Van Dijk achter de knoppen bij NEP.
Burgemeester Broertjes en commissaris van de Koning Van Dijk achter de knoppen bij NEP. (Foto: Bastiaan Miché)

Focus op minder aandachtspunten in regio bekoort commissaris

  Politiek

HILVERSUM - Soms is minder beter. En dat is precies de conclusie die commissaris van de Koning Arthur van Dijk trekt als het om de Gooi en Vechtstreek gaat. Met een aantal krachtige speerpunten op de regionale samenwerkingsagenda (RSA) is de regio de goede weg ingeslagen, zo meent Van Dijk.

Vorige week was de commissaris op werkbezoek. De opvolger van Johan Remkes was al eerder in 't Gooi te vinden, maar dit was zijn officiële kennismaking. Zo stapte hij onder meer op de fiets en trapte met verschillende bestuurders, waaronder burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink van Hilversum, door de Gooise natuur. Zijn bezoek begon bij de Krachtcentrale in Huizen en eindigde bij NEP Netherlands op het Media Park.

Media Valley
Hij zag de gevarieerdheid van het gebied en ondertussen hoorde hij van de aanwezige burgemeesters en wethouders over de kansen, de mogelijkheden en ook over de problematiek in de regio. Op het Hilversumse bedrijvenpark kreeg hij meer te horen van de Media Valley, waar de mediastad het hart van is.

De samenwerking met Amsterdam en Utrecht is essentieel. Om het hoogwaardige niveau binnen dit gebied op peil te houden is het noodzakelijk verder te kijken dan de gemeentegrenzen.

Impuls
Qua werkgelegenheid is het in 't Gooi wel van belang dat er een impuls komt. Dat heeft de Hilversumse burgemeester namens de regio al aangekaart in een brief na de Provinciale Statenverkiezingen. Terwijl de gebieden rondom deze regio floreren, is er hier sprake van een krimpgebied.

Dat is een van de zaken die vrijdag zijn voorgelegd. "We hebben hier meer dan mooie villa's met rieten daken", aldus Broertjes. Hij pleit er bij de commissaris, die hij als een partner in business ziet, voor om een betere balans te vinden tussen wonen en werken, omdat het hier niet alleen goed wonen is. "Daar kan de provincie de katalysator in zijn."

Mobiliteit
Ook op het gebied van mobiliteit, waaronder spoorverbredingen, de A1 en de A27, kan de provincie een handje helpen. Of versnellen, zoals de burgemeester zegt.

Binnen de regio is samenwerking eveneens een must. Dat gaat wat Van Dijk verder dan alleen de bestuurskracht versterken. 'Samenwerken aan de regio', is het motto. Dat is ook niet iets vrijblijvends, benadrukt hij. Dat de provincie tot oktober vorig jaar inzette op fusies is niet voor niks geweest. Er moet iets gebeuren.

Dat proces is in gang gezet met het opstellen van de nieuwe RSA, die in juli door alle zeven gemeenteraden moet komen. Dat zij nu inzetten op bijvoorbeeld mobiliteit, duurzaamheid, werken en wonen, vindt de commissaris een goede zaak. "De focus ligt op een aantal gebieden. Minder maakt beter", luidt zijn conclusie.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>