Vuurwerkvrije gemeente blijft doel voor Broertjes
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Bij de volgende jaarwisseling komt er een grote vuurwerkshow op het Marktplein.
Bij de volgende jaarwisseling komt er een grote vuurwerkshow op het Marktplein. (Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché)

Vuurwerkvrije gemeente blijft doel voor Broertjes

  Politiek

HILVERSUM - Hilversum gaat verder op de ingeslagen vuurwerkweg. Dat betekent onder meer dat burgemeester Pieter Broertjes hoopt op meer vrijwillige vuurwerkvrije zones. Als het mogelijk is dan wil hij verdergaande maatregelen nemen.

In dit proces wil hij dan meeliften op de initiatieven van Rotterdam en Amsterdam en is het van belang welke beslissing minister Ferd Grapperhaus neemt.

Eind vorige week heeft Broertjes na evaluatie van de afgelopen jaarwisseling diverse verbeterpunten gepresenteerd. In deze schriftelijke bevinding staat ook dat hij in gesprek blijft met de nationale overheid, want duidelijkheid is er nog niet over een gemeentelijk verbod of vuurwerkvrije gemeentes.

Vorig jaar hebben burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Femke Halsema (Amsterdam) en Amsterdam uitgesproken helemaal verstoken te willen blijven van vuurwerk, op aangewezen afsteekplekken na.

"Als dat kan dan wil ik wel op die bagagedrager mee, maar ik moet het Rotterdam en Amsterdam nog wel zien doen. Ze hebben ook nog geen concrete plannen", aldus de burgemeester in 'Het gesprek met', het tweewekelijkse programma van De Gooi en Eembode in samenwerking met GooiTV. Mochten er toch voorstellen komen dan is er volgens de burgemeester nog genoeg tijd om dat voor 2020 te implementeren.

Grootste obstakel is de handhaving van zo'n groot gebied. "Dat is nog wel een dingetje. Als het misgaat dan heb je eigenlijk nog een groter probleem. Daarom willen ze ook vuurwerkzones. Dat moeten wij dan ook doen. Het Marktplein is er natuurlijk één. Misschien het Laapersveld en buurten die zeggen: wij vinden het leuk om vuurwerk af te steken. Dat moet natuurlijk wel gecontroleerd", verklaart Broertjes.

Vooralsnog lijkt dit toekomstmuziek. Broertjes gaat verder met hetzelfde Hilversumse model, dat veel aandacht krijgt van collega-burgemeesters, dat de laatste jaren vorm heeft gekregen.

Voor de komende editie zijn er wel aanpassingen, zoals een grotere vuurwerkshow op het Marktplein, een tweede scherm op dit plein en hij hoopt op meer vrijwillige vuurwerkzones dan de vijf van afgelopen jaarwisseling.

Verder is het nog even de handrem erop houden. Wat wordt het verdict van Den Haag? Komt Grapperhaus met een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk of niet en wat vindt de Tweede Kamer daarvan? Volgens de burgemeester wil de minister dat zelf wel, maar zit de VVD'er vast in een politiek systeem waar meerdere stemmen zijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>