Afbeelding
Afbeelding: Gemeente Hilversum

'Historisch besluit': Politiek Hilversum steunt plan De Zeven Straatjes

Politiek

HILVERSUM - Er is nog niets in beton gegoten, benadrukt ook stationswethouder Arno Scheepers, maar de gemeenteraad heeft toch een duidelijke keuze gemaakt. Met 31 stemmen voor en slechts 4 tegen steunt politiek Hilversum het door velen lange tijd zo gehekelde plan De Zeven Straatjes. "Dit is toch wel een historisch besluit", vond ook Scheepers. 

Vele uren zijn er over vergaderd, vele buurtbijeenkomsten zijn er geweest en tijdens commissievergaderingen hebben veel inwoners uit (met name) Hilversum-Oost hun zorgen en onvrede geuit. Maar van die zorgen is tijdens de gemeenteraad van afgelopen woensdag weinig over. En dat is een prestatie van Scheepers die nu het vertrouwen vanuit de buurt terug lijkt te hebben gewonnen en bovendien nagenoeg alle (oppositie)partijen op dit onderwerp achter zich heeft staan. 

Bouwblokken
De gemeenteraad heeft het stedenbouwkundige plan - zeg maar de basis, details volgen - nu vastgesteld. Dat betekent onder meer een welkom op een aantrekkelijk omsloten Stationsplein met ontmoetings- en verblijfsfunctie, twee routes voor voetgangers van het station naar Groest en Marktplein, drie nieuwe bouwblokken op het Stationsplein die de nieuwe routes markeren en Bouwblokken met een bouwhoogte van drie tot zes lagen. Verder gaat de Koninginneweg tussen station en kleine spoorbomen op de schop en komt er een ondergrondse fietsenstalling aan de centrumzijde van het station. 

Tevredenheid is er ook over het bericht van Scheepers dat het onderzoek naar de verbinding Centrum-Oost spoedig start en - niet onbelangrijk - bewonersverenigingen nauw zijn betrokken bij (de totstandkoming van) dat onderzoek. Daarbij wordt het amendement van het CDA om de aanbevelingen uit dat onderzoek eerst aan de gemeenteraad voor te stellen ter vaststelling als ruimtelijk kader voor het op te stellen bestemmingsplan voor dat gebied omarmd door Scheepers en vervolgens unaniem gesteund. 

Brexit
Unanieme steun is er dus niet voor het collegevoorstel De Zeven Straatjes. De SP en PvdA zijn tegen. Daarbij maakt SP-raadslid Pierre van Rooden de vergelijking met Brexit. In zijn ogen is het nog niet mogelijk om een definitieve beslissing te maken, omdat een aantal zaken - zoals tweerichtingsverkeer op de Koninginneweg en Schapenkamp - in zijn ogen nog veel vragen oproepen. "We kunnen niet zeggen of het een goed voorstel is."

Jacqueline Kalk van de PvdA spreekt eveneens van een historisch besluit, maar benadrukt ook: "Haastige spoed is niet goed". En dat Scheepers aangeeft dat alles nog open is, noemt de sociaaldemocraat 'koffiedikkijkerij'. En als er toch nog geen bureau is geselecteerd voor het onderzoek Centrum-Oost, waarom nu al dit besluit nemen, meent Kalk. 

Doe mee
D66-raadslid Edwin Göbbels hekelt de in zijn ogen negatieve inbreng van de twee linkse oppositiepartijen en verwijst naar hun verkiezingsprogramma. Daarin verwijzen de twee partijen (net als de rest) dat er in Hilversum gebouwd moet worden. En dat gaat er nu gebeuren, meent de Democraat. "Doe mee", richt hij zich tot SP en PvdA. "Blijf niet aan de kant zitten."

Scheepers zegt nu uit te kijken naar het onderzoek waarvan de uitkomsten ergens vlak na de zomer bekend zullen zijn. Al voor de zomer wordt de opzet ervan besproken in de raadscommissie, belooft hij. En met het besluit van nu is de liberaal happy. "Het gapende gat van nu gaan we veranderen in een prachtig stationsplein. Een plek waar Hilversummers trots op kunnen zijn." 

Uit de krant