CDA: 'Meer vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor via Hilversum?'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Een beeld dat veel Hilversummers liever niet zien.
Een beeld dat veel Hilversummers liever niet zien. (Foto: Bastiaan Miché)

CDA: 'Meer vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor via Hilversum?'

  Politiek

HILVERSUM  - Het mogelijk wijzigen van de treinverbinding Amsterdam - Berlijn (niet meer via Hilversum en Apeldoorn, maar via Utrecht en Arnhem) baart de Hilversumse fractie van het CDA ernstige zorgen. Gevreesd wordt onder meer voor een toename van treinen met gevaarlijke stoffen door 't Gooi. 

De oppositiepartij vraagt daarom aan het Hilversumse college van burgemeester en wethouders om zich samen met de andere gemeenten waar de trein nu nog stopt Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo - te verzetten tegen deze gedachte.

Nu zijn er nog zes rechtstreekse treinverbindingen van de Nederlandse naar de Duitse hoofdstad en vice versa. In februari echter nam de Tweede Kamer de motie van nota bene CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch voor meer treinverbindingen vanuit Nederland naar Berlijn unaniem aan. De motie Amraouch c.s. verzoekt de regering de verschillende routevarianten op een volwaardige manier te onderzoeken voor de korte, middellange en lange termijn.

Een uitstekende bereikbaarheid over het spoor en over de weg is een van de belangrijkste sleutels van succes voor Hilversum, aldus het Hilversumse CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen. "Daaraan wordt mogelijk getornd als de geoptimaliseerde spoorverbinding tussen Amsterdam en Berlijn via Utrecht en Arnhem zou lopen."

Volgens de christendemocraat is niet alleen van belang een goede treinverbinding met de grote steden in de Randstad van belang voor het toerisme in (de regio) Hilversum. De treinaanpassing kan verstrekkende gevolgen hebben. Want wanneer de verbinding Amsterdam  - Berlijn via Utrecht en Arnhem loopt, biedt dit meer meer ruimte op het spoor vanuit de Randstad naar onder andere Overijssel, denkt Kruijswijk Jansen. "En dat dit zelfs kan betekenen dat deze ruimte gebruikt kan worden voor meer vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor via Hilversum?"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>