Commissie voelt zich het mes op de keel gezet
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wethouder Jan Kastje kreeg de wind van voren van de commissie.
Wethouder Jan Kastje kreeg de wind van voren van de commissie. (Foto: Bastiaan Miché)

Commissie voelt zich het mes op de keel gezet

  Politiek

HILVERSUM Wat krijg je als je vlak voor het verstrijken van de deadline een belangrijk stuk moet bespreken, maar waar geen wijzigingen meer in zijn aan te brengen? Het antwoord luidt: een chagrijnige commissie en een wethouder die vervolgens de volle laag krijgt. "Ik heb het gevoel dat ik hier als Jan met de korte achternaam mijn best zit te doen om met elkaar goed beleid te maken."

Wethouder Jan Kastje van Wonen heeft betere momenten gekend in de raadszaal dan afgelopen donderdag. Het toetje van de vergadering voor de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen - direct na de urenlange behandeling van de gewenste verhuizing van de Hoogvliet - was de bespreking van de Regionale Huisvestingsverordening 2019. Het politieke dessert bleek geen koel vanille-ijsje, maar een nogal pittige en moeilijk door te slikken jalapeño.

Wijzigen?
Voor de vorm vergaderen. Dat gevoel overheerste bij de commissie. De politici hadden het stuk gelezen, voorbereid, vragen opgesteld en de wens geuit om zaken aan te passen in de Regionale Huisvestingsverordening 2019. Uit de beantwoording van Kastje bleek dat er eigenlijk niets meer te wijzigen valt in het beleidsstuk, want 1 juli moet de nieuwe verordening in de hele Gooi en Vechtstreek zijn aangenomen. De huidige verordening loopt af op 30 juni. Zonder zitten is eigenlijk geen optie, want dan is er sprake van vrije vestiging. "Dat wil niemand", constateerde iedereen.

Scheiden
En er zijn nog wel wat zaken die in Hilversum de aandacht vragen, zoals de spoedzoekersregeling, bredere mogelijkheden voor urgentie, In Between Places in de categorie maatschappelijke instelling krijgen en meer aandacht hebben voor scheidende ouders. "We hebben geen regionale verordening als we lokaal dingen gaan wijzigen", was de mededeling aan de commissie.

Slikken
Dat leidde tot woede en irritatie. De discussie hierover loopt al langer. Op voorspraak van Kastje heeft het CDA bijvoorbeeld een motie aangehouden, maar die kan nu niet meer aan bod komen. Als er niets gewijzigd kan worden om het beleid aan te passen, wat is dan de functie van de vergadering, was de vraag. De fracties hadden het gevoel dat hen het mes op de keel werd gezet en dat ze deze verordening maar in deze vorm te slikken hebben.

Handen en voeten
"Ik voel me met handen en voeten gebonden", aldus VVD'er Haitske van de Linde. Kastje gaat nog voor de raadsvergadering, het stuk moet 26 juni behandeld worden, proberen te achterhalen of er lokaal wijzigingen zijn aan te brengen. Verder kon hij niets anders toevoegen dan dat ook hij heeft te werken met de gestelde kaders.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>