Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Geen zorgen over extra giftreinen in Hilversum'

Politiek

HILVERSUM - Hilversummers hoeven niet bang te zijn dat bij het mogelijk wegvallen van de treinverbinding Amsterdam - Berlijn (via Hilversum) er extra ruimte ontstaat voor goederentreinen met gevaarlijke stoffen (giftreinen). Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders na vragen van de lokale CDA-fractie.

De christendemocraten luidden enkele weken terug de noodklok omdat de treinroute naar de Duitse hoofdstad vanuit Amsterdam straks mogelijk via Utrecht en Arnhem loopt in plaats van Hilversum en Apeldoorn. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de Hilversumse bereikbaarheid, ook zou de ruimte die op het Hilversumse spoor ontstaat kunnen worden benut door giftreinen.

Uit het antwoord van het college blijkt dat het CDA rustig kan slapen. Er is immers een landelijke norm die bepalend is voor het aantal giftreinen. "Deze norm is bepalend voor het maximumaantal goederentreinen met gevaarlijke stoffen dat door de gemeente Hilversum mag rijden en niet de mogelijke vrij te komen ruimte op het spoor."

Bovendien is spoorgoederenvervoer vele malen (43 keer) veiliger om gevaarlijke stoffen van A naar B te vervoeren dan wegvervoer, aldus het college op basis van Duits onderzoek. Er komt dus geen lobby om de huidige treinverbinding te behouden. Immers, een snellere verbinding tussen Amsterdam en Berlijn is voor elke treinreiziger - ook voor Hilversummers - een voordeel.

Uit de krant