Sylvana Simons (links) en Rebekka Timmer leggen kort uit waar BIJ1 voor staat.
Sylvana Simons (links) en Rebekka Timmer leggen kort uit waar BIJ1 voor staat. Foto: Bastiaan Miché

Politieke luis in de pels van start in Hilversum

Politiek

HILVERSUM De kop is eraf voor Hilversum BIJ1. Met een bijeenkomst over etnisch profileren heeft Hilversum kennisgemaakt met deze jonge politieke partij met landelijke ambities. In wijkcentrum De Geus was het nieuwe, radicale geluid vorige week donderdag duidelijk hoorbaar. "We moeten de botte bijl hanteren", aldus Sylvana Simons.

Voordat de KRO-NCRV documentaire 'Verdacht' te zien is op een groot scherm in de voormalige sportzaal, gevuld met zo'n veertig bezoekers, herinnert het Hilversumse BIJ1-gezicht Rebekka Timmer de aanwezigen eraan waar de partij voor staat en waar het zich, ook in Hilversum, voor gaat inzetten.

Het is tijd voor nieuwe politiek en een radicaal geluid. Het is van groot belang dat bestrijding van racisme, seksisme en validisme op de kaart komen te staan. Naar de mening van Timmer en BIJ1-oprichtster Simons staat dat amper op de kaart. De gevestigde orde moet wakker worden geschud en deze thema's aan de kaak stellen. Speerpunten van BIJ1 zijn radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.

Hilversum bijeenbrengen
Simons, die deze donderdag aanwezig is bij de start van de Hilversumse afdeling, bevestigt dat BIJ1 hier een luis in de pels wil zijn. De koers is zoals die onder andere al gevaren wordt in Amsterdam en Utrecht. In de nabije toekomst moet dat in Hilversum ook een zetel of meerdere opleveren in de gemeenteraad. "Samen moeten we ervoor zorgen dat we Hilversum bijeenbrengen", aldus de frontvrouw.

Op het gebied van etnisch profileren valt er volgens BIJ1 in middelgrote gemeenten, waaronder Hilversum, nog een wereld te winnen. Dit is niet enkel het probleem van grote steden. Hoewel Simons hier niet goed ingeburgerd is, zegt ze dat er op dit vlak een belangrijke taak is weggelegd voor burgemeester Pieter Broertjes.

Kick Out Zwarte Piet
In haar beleving lijkt het erop dat hij deze problematiek nog niet serieus neemt. Daarmee verwijst ze naar het niet willen opsporen van de mensen die zich tijdens de sinterklaasintocht van zaterdag 17 november misdroegen tegen de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet.

Er is geen plaats voor de zijden handschoen. Om wezenlijke veranderingen te bewerkstelligen, waaronder de aanpak van institutioneel racisme, is de botte bijl nodig. Het bewijs daarvoor is te zien in 'Verdacht', waar twee politiemensen van kleur op het moment dat zij hun werkkloffie uit hebben te maken krijgen met de gevolgen van etnisch profileren. "De oude, witte cis-man moet plaatsmaken voor kleur en diversiteit", spreekt Simons. "We moeten hierop blijven hameren en niet opgeven."

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief