Gebaar was niet naar Verweij, aldus Hein Jaarsma.
Gebaar was niet naar Verweij, aldus Hein Jaarsma. Foto: Bastiaan Miché
Video

Na reces gesprek in presidium door 'onfatsoenlijk gebaar'

Politiek

HILVERSUM - Ook al waarschuwt burgemeester Pieter Broertjes voor het begin van de raadsvergadering voor de aanwezigheid van de camera’s, toch gaat het dan nog wel eens mis. Dat bleek tijdens de laatste sessie in de raadszaal afgelopen week. Een gebaar van D66’er Hein Jaarsma achter de rug van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij zorgt er nu voor dat de politieke gemoederen zelfs tijdens het zomerreces nog oplopen.

Terwijl Verweij een interruptie pleegt tijdens de vergadering (over de zondagopenstelling bij Uitvaartstichting Hilversum; zie pagina 17) is op de achtergrond goed te zien dat de Democraat kort een gebaar maakt van: die is van Lotje getikt.

Dat werd waargenomen door Petra Scheffer. De Hilversumse werd daar boos van en benaderde een paar dagen later Verweij, die tot dan toe van niets wist, en stuurde haar het desbetreffende videofragment door. “Ik vind het een raar gebaar. Je mag het best met elkaar oneens zijn, maar dat doe je niet zo”, aldus Scheffer. “Ik vind dit niet kunnen en dan ook nog eens achter iemands rug.”

Tevens heeft de streamkijkster contact gezocht met Jan Slingerland, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, de grootste partij van Hilversum, en met griffier Paul van Ruitenbeek om dit naar haar zeggen ‘onfatsoenlijke’ gedrag aan te kaarten. Dat gesprek gaat er vermoedelijk direct na het reces komen in het presidium.

Verweij is bij laatstgenoemde langs geweest en de wens uitgesproken om dit gedrag tijdens het eerste presidium na het zomerreces met alle fractievoorzitters te bespreken. Oncollegiaal, onprofessioneel en het laat de ware aard zien, zijn de kwalificaties die Verweij aan deze actie geeft.

Niet netjes
“De non-verbale communicatie richting andere raadsleden is wel vaker niet netjes. Bij Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum zie je dat ook gebeuren. Dan rollen de ogen als ze gaat praten. Het is gewoon niet netjes. Respectloos naar de collega’s. En wat mij opvalt, is dat het altijd bij vertegenwoordigers van oppositiepartijen gebeurt", meldt de SP'er. Verweij heeft Jaarsma gebeld en om opheldering gevraagd.

Jaarsma zegt dat zijn gebaar geen enkele associatie heeft met Verweij. Hij vindt het lastig om er iets over te zeggen, aangezien hij het fragment zelf niet heeft teruggezien. In beeld is goed te zien dat hij contact heeft met iemand aan de collegetafel. Waar het precies mee te maken heeft, houdt hij voor zichzelf.

Op de spits
Wel is de oud-fractievoorzitter van mening dat zijn politieke collega het punt over de uitvaartstichting op de spits drijft. En dat doet zij naar zijn mening wel vaker in de raad. Politiek bedrijven voor de bühne noemt hij dat. "Daardoor komen we niet aan besturen toe", aldus de D66'er. "Regel dat met die uitvaartstichting op een andere manier. Bel de wethouder op. Als ik iets vind dan zeg ik dat ook tegen haar. Ik respecteer Bianca." Een lezing die Verweij bevestigt.

Bekijk hieronder het fragment. De discussie over de uitvaartstichting begint op 2:43:25. Het gebaar van Jaarsma is te zien op 2:49:42.
 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip Mensen 12 aug, 11:30
Afbeelding
Orgelconcert in St. Vituskerk door Sander van den Houten Cultureel 12 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
'Nu trekt dit publiek altijd naar Amsterdam en Utrecht en dat is niet nodig' Jonge groep dj’s willen onder de naam Filtrum techno naar Hilversum halen Cultureel 11 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
Invloed corona merkbaar in cijfers geregistreerde misdrijven Meer woninginbraken, maar minder jeugdoverlast en huiselijk geweld in Wijdemeren Politie 11 aug, 16:00
Afbeelding
Automobiliste botst tegen boom en belandt in ‘s-Gravelandsevaart 112 11 aug, 10:00
Afbeelding
Onderdompelen in de natuur tijdens Shinrin-yoku wandeling in Pinetum Natuur en Milieu 11 aug, 09:30
Afbeelding
Het heidehaantje Column GNR 11 aug, 08:03
Afbeelding
Wie wordt de Gooi en Omstreken ‘Buur van het Jaar’ 2022? Buurt / wijk 10 aug, 17:20
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief