Klachten over stembussen in sportcafé de Lieberg en De Koepel tijdens verkiezingen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het Comenus College is voortaan de enige plek waar jongeren die voor het eerst stemmen een presentje krijgen.
Het Comenus College is voortaan de enige plek waar jongeren die voor het eerst stemmen een presentje krijgen. (Foto: Bastiaan Miché)

Klachten over stembussen in sportcafé de Lieberg en De Koepel tijdens verkiezingen

  Politiek

HILVERSUM - Zuiderheide, het bedrijfsgebouw aan de Seinstraat én Sportcafé de Lieberg zullen bij een volgende verkiezingen niet meer dienst doen als stembureau. In wijkcentrum de Koepel en de Goudenregenschool worden aanpassingen mogelijk verricht. 

Dat blijkt uit een evaluatie van de afgelopen Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van afgelopen 20 maart en een brief aan de gemeenteraad van burgemeester Pieter Broertjes. "Over het algemeen kunnen we stellen dat de verkiezingen goed zijn verlopen", schrijft de burgervader. "Uiteraard valt er altijd wat te verbeteren en daar wordt actie op ondernomen."

Klachten kwamen er tijdens de vorige verkiezingen vooral vanuit Sportcafé de Lieberg. Daar waren teveel problemen, onder andere door bezoekers van het sportcafé, blijkt uit de evaluatie. Na klachten van stembureauleden en kiezers is besloten geen gebruik meer te maken van deze locatie. Dat laatste geldt dus ook voor Zuiderheide en de Seinstraat. Deze drie stembureaus worden vervangen door de Bethlehemkerk, De Morgenster en Minckelersschool.

Klachten waren er ook over wijkcentrum de Koepel: de ruimte was veel te klein. Het stemgeheim kon daarom niet gewaarborgd worden. De Goudenregenschool bleek niet geheel rolstoeltoegankelijk en bij basisschool De Dubbeldekker vond iemand de afstand naar het stembureau te groot. De locaties kunnen rekenen op een bezoek en daar waar nodig worden aanpassingen verricht.

Jongeren
En jongeren die voor het eerst stemmen, kunnen hun cadeautje dat daarbij hoort niet meer ophalen in het raadhuis. Zij moeten voortaan uitwijken naar het Comenius College. Bij het raadhuis was het namelijk extreem druk, waardoor het teller langer duurde dan gewoonlijk.

Bij de school aan de Bisonlnaan konden jongeren in maart ook al een speaker als cadeau scoren als zij een vakje rood inkleurden, echter was het daar veel minder druk. Wel waren de stemdiploma's een groot succes, aldus de gemeente. Bij de volgende verkiezingen komt er daarom wederom een actie om jongeren naar de stembus te trekken. 

Reserveleden
Opvallend was verder ook dat een stembureaulid en een teller niet zijn komen opdagen. De betrokkenen waren moeilijk te bereiken. Bij een volgende verkiezingsdag komen daarom reserveleden (tellers), die op de verkiezingsdag stand-by staan. Zij kunnen meteen ingezet worden waardoor het stembureau zo kort mogelijk onderbezet is.

En voor de verkiezingsdag bleek dat de (na)bezorging van de stempassen goed is gegaan. Dat gold niet voor de bezorging van de huis aan huis kandidatenlijsten in drie postcodegebieden. Dit wordt nog besproken met PostNL.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>