Henk Blok, fractievoorzitter van Hilversums Belang.
Henk Blok, fractievoorzitter van Hilversums Belang. Foto: Bastiaan Miché

Hilversums Belang: 'College neemt voorschot op besluitvorming wethouder Jaeger'

Politiek

HILVERSUM - Nog voordat het presidium het BING-rapport heeft kunnen behandelen, heeft het college van burgemeester en wethouders alvast alle steun uitgesproken aan collega Wimar Jaeger. Die gezamenlijke uitspraak, naar aanleiding van een reactie van B&W op een artikel over de D66'er op de website van Follow The Money (FTM), is bij Hilversums Belang heel slecht gevallen.

De door burgemeester Pieter Broertjes ondertekende respons op het artikel - waarin FTM kort gezegd het handelen van Wimar Jaeger aankaart als wethouder - eindigt met de zin dat 'het voltallige college haar steun onverkort uitspreekt voor wethouder Jaeger' en dat zij 'alle vertrouwen hebben in de resultaten van het feitenonderzoek' is eveneens te lezen in de reactie.

Onthullingen
De D66-bestuurder ligt sinds april onder vuur na onthullingen van deze krant dat hij een dubbele petten-probleem zou hebben en na integriteitsmeldingen van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij en inwoners.

Onnodige schade
FTM deed maandag een duit in het zakje en kaartte onder meer uitgebreid de zaak van het Scenecs Filmfestival aan, zoals wij dat eind vorige week al deden. Uit de reactie van het college blijkt dat onderzoeksjournaliste Nikki Sterkenburg geen volledig beeld van de situatie heeft geschetst - omdat Jaeger wegens het lopende ondrzoek niet of nauwelijks mededelingen kon doen - en daarmee mogelijk onnodige schade aanricht bij een collegelid.

Zwaar politiek
Met de genoemde zinnen in de verklaring nemen B&W volgens Hilversums Belang 'een zwaar politiek voorschot op de nog komende besluitvorming in de gemeenteraad'. "Dit houdt dan in feite in dat wat de raad dan ook de komende tijd beslist zal kunnen gaan leiden tot een gezamenlijk optrekken van de collegeleden in en ten opzichte van de raad", stelt fractievoorzitter Henk Blok.  

Stappenplan
Blok herinnert het college eraan dat de raad het hoogste orgaan is in de gemeente. De 37 raadsleden gaan de komende tijd het stappenplan volgen en nemen dan vervolgens een besluit over de politieke toekomst van de wethouder. Dat de burgemeester en wethouders dit voorschot nemen betekent volgens Blok dat de toonhoogte van de besluitvorming er niet makkelijker op gaat worden. Dat vindt de fractie respectloos richting raad.

Front
Daarnaast vraagt hij zich af hoe het voltallige college de informatie van het rapport tot zich heeft genomen. "Het college vormt nu al een voltallig front en weet blijkbaar nu al wat er uit het onderzoek en de besluitvorming door de Raad zou kunnen  komen en stelt zich daarop al voor op", merkt Blok op.

Nog geheim
"De vraag is overigens gerechtvaardigd hoe het voltallige college aan de feiten van het onderzoek is gekomen nu het nog geheim is en volgens het stappenplan alleen bekend mag zijn aan de burgemeester en de betrokken wethouder, maar nog niet aan de andere leden van het college", luidt zijn vervolg.

Het presidium is vanavond aan zet als het gaat over het feitenonderzoek. Dat meldt het college in de brief, die hieronder te vinden is.

Uit de krant