CDA'er Gerben van Voorden gaat het vrijwilligersbeleid agenderen in de gemeenteraad.
CDA'er Gerben van Voorden gaat het vrijwilligersbeleid agenderen in de gemeenteraad. (Foto: © Bastiaan Miché)

CDA: 'Durf te investeren in vrijwilligersbeleid'

  Politiek

HILVERSUM - Het vrijwilligersbeleid heeft een flinke impuls nodig in Hilversum. Daar moet de gemeente meer middelen en mensen voor vrijmaken, omdat het uiteindelijk goed is voor de hele samenleving. "We leven allemaal in bubbels en daar moeten we wat aan doen", stelt CDA-raadslid Gerben van Voorden.

Als vrijwilliger aan de slag gaan als medewerker van de museumwinkel, begeleider leerlingen in het voortgezet onderwijs of een stapmaatje zijn voor iemand, gaat veel verder dan alleen deze organisaties of personen helpen. De gelaagdheid van het vrijwilligerswerk raakt meer en meer uit beeld. Volgens Van Voorden geldt dat ook voor diverse partijen in de gemeenteraad.

Gezondheid
De voordelen reiken verder dan de helpende hand bieden en er zelf voldoening uithalen. Het werk geeft mensen meer structuur, het leidt tot meer zingeving, kan een goed middel zijn tegen eenzaamheid en blijkt zelfs beter te zijn voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die vrijwilliger zijn gemiddeld gezonder zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen.

Nieuwe contacten
Dat is volgens het CDA weer interessant omdat de gemeente verwacht dat een grote groep mensen die nu aan de kant blijft staan, aan de maatschappij kan deelnemen door het doen van vrijwilligerswerk. Daarnaast levert dit werk vaak nieuwe contacten, kennis en vaardigheden op en kan het zelfs leiden tot het vinden van een (nieuwe) baan.

Cement
Al deze pluspunten tonen wat de CDA'er betreft heel goed aan dat het doen van vrijwilligerswerk meer is dan alleen wat voor een ander doen. "Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving", zegt hij. Alleen slijt dat cementlaagje steeds harder. Bij diverse clubs staat het water tot de lippen.

Zoutkeet
Een voorbeeld daarvan is speeltuin De Zoutkeet. In april deed zij een noodkreet. Het vrijwilligersbestand vergrijst en nieuwe aanwas is er niet of nauwelijks, waardoor de speeltuin op bepaalde dagen de deuren zou moeten dichthouden omdat er niemand is die toezicht kan houden. Als die mensen wegvallen, dan heeft dat gevolgen voor de hele buurt. Daarmee wil het raadslid de maatschappelijke functie duiden.

Vanzelfsprekendheid
De vanzelfsprekendheid om vrijwilligerswerk te verrichten in de maatschappij is een beetje weg, aldus Van Voorden. "Iedereen leeft steeds meer voor zichzelf. We moeten kijken of we die sociale cohesie kunnen teruggeven aan de samenleving."

Honderden vacatures
De roep om mensen is groot. Bij de vacaturebank Vrijwilligerscentrale Hilversum van Versa Welzijn, gevestigd aan de Eemnesserweg 109, staan honderden vacatures open. Dit loket moet beter zichtbaar worden in Hilversum. Te beginnen met betere communicatie over de vrijwilligerscentrale plus een locatie in het centrum vinden, is de mening van de christendemocraat.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten