[analyse] Alle wegen leiden naar het mediafestival
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
In 2016 hebben veel partijen zich verbonden aan de Dutch Media Week.
In 2016 hebben veel partijen zich verbonden aan de Dutch Media Week. (Foto: Bastiaan Miché)
analyse

Alle wegen leiden naar het mediafestival

  Politiek

HILVERSUM Uiteindelijk leiden alle wegen naar de Dutch Media Week (DMW). Dat concludeert Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) in het rapport. De wirwar aan stichtingen, waar wethouder Wimar Jaeger vaak bij betrokken is geweest, komt allemaal samen bij het mediafestival. Dat is allesbehalve goed voor de controle van de politiek en transparantie van verhoudingen.

Er is een soort mediaspinnenweb ontstaan aan stichtingen en clubs, waar Jaeger vaak een functie bekleedt. Het overzicht wie wat doet en hoe de geldstromen lopen, is weg. Daar heeft de wethouder handig gebruik van gemaakt, omdat de raad hem ook in staat heeft gesteld dit te kunnen doen.

Nevenfuncties
Zijn nevenfuncties bij Stadsfonds Hilversum, Stichting Hilversum Marketing, Stichting Centrum Hilversum, Dutch Media Foundation (DMF), Stichting Hilversum Media Campus en iMMovator (de laatste twee zijn opgegaan in Media Perspectives, waar de voorgenomen benoeming van Jaeger nog niet geëffectueerd is) eindigen allemaal bij het mediafestival.

Optuigen
Een festival, dat sinds 2016 bestaat, en steviger opgetuigd moest worden. Dat is de vurige wil van de ambitieuze wethouder. Geen losse onderdelen meer, maar toewerken naar een landelijk en zelfs internationaal aansprekend meerdaags evenement voor bezoekers en professionals.

Mediaprofiel
Dat was ook een van de richtingen van bureau Blueyard, dat in 2018 de doorgroeimogelijkheden van DMW heeft onderzocht op verzoek van DMF. Uiteraard is de uitleg dat dit goed is voor Hilversum én dat de politiek in de vorige periode heeft aangegeven dat het mediaprofiel veel meer body moet krijgen.

Rolonduidelijkheid
Vraag is alleen hoe je dit wilt bereiken en wie dat dan vervolgens checkt. Dat je als wethouder actief en betrokken wilt zijn, is een prima uitgangspunt. Maar welke pet heb je op als je als wethouder Media bijvoorbeeld aan tafel zit met Beeld en Geluid en DMF om te praten over een intentieovereenkomst? Op z'n zachtst gezegd ontstaat daar rolonduidelijkheid.

Bochten
Tevens rijst de vraag of het nodig is dat Jaeger in het bestuur van een stichting gaat zitten die mediafeestjes verzorgt. Een nevenfunctie waarvan hij het voornemen nimmer heeft gemeld, zoals dat wel zou moeten. En waar hij als wethouder, gezien het mandaat dat verkregen is door de politiek, makkelijk subsidie kan geven aan die club. Het geeft de mogelijkheid om bochten af te snijden. Hoe wenselijk is dat?

Gemeenschapseuro's
Zelf vindt de wethouder het goed om op deze manier controle te houden op de vele gemeenschapseuro's die de kant opgaan van de DMW-clubjes. Door deze weg te bewandelen, is het haast onmogelijk voor de gemeenteraad om controle te krijgen of te houden op dit proces of om bij te sturen of zaken een halt toe te roepen. "Je vertrouwt de wethouder toch wel?", is een gevleugelde zin in de raadszaal als er eens een collegelid stevig aan de tand wordt gevoeld.

Projectjes
Hoewel Jaeger zichzelf niet verrijkt heeft met deze constructie heeft hij wel 'zijn projectjes' ferm in de steigers kunnen zetten, voor een groot deel buiten het zicht van de raad. DMW is absoluut zo'n project. De meeste van de nevenfuncties zijn in de haak. Dat heeft BING onderzocht, maar die van de DMF dus niet. Wat dit betekent voor zijn politieke toekomst is nu aan de gemeenteraad, die zelf ook de nodige soulsearching moet doen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>