PvdA: 'Jaeger moet zich bezinnen op functie'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Jacqueline Kalk vindt dat Jaeger zich moet bezinnen op zijn functie na het lezen van het BING-rapport.
Jacqueline Kalk vindt dat Jaeger zich moet bezinnen op zijn functie na het lezen van het BING-rapport. (Foto: Bastiaan Miché)

PvdA: 'Jaeger moet zich bezinnen op functie'

  Politiek

HILVERSUM - Loslippig zijn de politieke partijen na het verschijnen van het BING-rapport nog niet. Woensdag 18 september is voor de meeste hét moment om zich na meer dan vijf maanden uit te spreken over de integriteitskwestie van wethouder Wimar Jaeger. Wat de PvdA betreft, moet de D66'er zich bezinnen op het verder vervullen van zijn functie.

Overigens stelt PvdA-raadslid Jacqueline Kalk in een stuk op haar eigen partijsite dat de raad zich diezelfde vraag moet stellen én in het vervolg zelf ook scherper moet zijn. Zij vindt dat er naast de positie van de D66-wethouder eveneens gekeken moet worden hoe er in de toekomst omgegaan moet worden met het verstrekken van subsidies.

Mandaat
Moet er nog wel mandaat liggen bij de individuele collegeleden? Nu is er mede daardoor een kwetsbare positie ontstaan. Jaeger is sinds maart 2017 bestuurslid bij de Dutch Media Foundation. Collega's en raad wisten hier niet van af, al heeft Jaeger in 2018 deze functie wel vermeld aan bureau Berenschot. Ondertussen kreeg deze organisatie subsidie van de gemeente; uit de portefeuille van de wethouder.

Posities op afstand
Daarnaast wil Kalk dat de politiek in het kader van transparantie nog eens heel kritisch kijkt naar alle posities op afstand van wethouders. Daarmee bedoelt ze de functies die zij bekleden in raden van toezicht, adviesraden of andere besturen bij organisaties die geld ontvangen van de gemeente.

Ongepast
Dat Jaeger in het BING-rapport en in het Follow The Money-artikel van vorige week uithaalt naar Bianca Verweij - de SP-fractievoorzitter was de eerste die een integriteitsmelding indiende - vindt Kalk ongepast. Zeker ook omdat de naam van de melder volgens het integriteitsprotocol nooit bekend had mogen zijn.

Kat
De reactie van Jaeger past binnen de strategie van de aanval is de beste verdediging. "Een kat in het nauw maakt rare sprongen", merkt Kalk op.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>