Nieuwe fietsenstalling bij station Hilversum open: 960 plekken
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Woensdagmorgen was men druk doende met het verplaatsen van de fietsen van de oude naar de nieuwe stalling.
Woensdagmorgen was men druk doende met het verplaatsen van de fietsen van de oude naar de nieuwe stalling. (Foto's: Bastiaan Miché)

Nieuwe fietsenstalling bij station Hilversum open: 960 plekken

  Politiek

HILVERSUM - De nieuwe en grote fietsenstalling voor het station is sinds dinsdag open en komt in plaats van de stalling op de Stationsstraat. En dat is wennen.

Meike Roelvink heeft dinsdagmiddag net als Josephine Lenglet haar fiets zojuist in de nieuwe fietsenstalling - waar voorheen het GAK-gebouw stond - geparkeerd en beiden zijn op weg naar de trein. De twee meiden hadden al door dat de fietsenstalling iets verderop bij de taxistandplaatsen verdwijnt en fietsen die daar staan naar de nieuwe stalling worden verplaatst. "Dit is wel fijn", zegt zij. "Normaal zette ik mijn fiets altijd bij de fietsenstalling langs het spoor en miste ik mijn trein. Dit is een stuk dichterbij."

(Tekst gaat verder onder de foto)

En ondanks de grote gele en haast niet te missen borden die de fietser attent maken op die nieuwe stalling, blijkt dinsdag dat veel fietsers nog geen idee hebben van de nieuwe parkeerplaats. Wanneer een fietser hoort dat hij die dag zijn fiets nog in de oude stalling mag plaatsen, maar dat de tweewielers woensdag worden verplaatst, baalt hij toch wel. “Ik kom altijd van deze kant (wijst richting Koninginneweg, red.). Met die nieuwe fietsenstalling moet ik verder fietsen.”

De komst van de nieuwe fietsenstalling maakt deel uit van de tijdelijke herinrichting van het gehele Stationsplein in afwachting van de vernieuwing van het stationsgebied, inclusief het Stationsplein. De start hiervan staat gepland voor eind 2021 met de bouw van een ondergrondse fietsenstalling.

De nu tijdelijke fietsenstalling biedt - als hij straks helemaal af is - plek voor 960 fietsen. Hiervoor worden ruim 500 fietsenrekken verplaatst van de Stationsstraat en de Spoorzijde. Er komen dus nog 450 nieuwe rekken bij.
Ook voor scooters en bakfietsen komen extra parkeerplekken. De nieuwe stalling telt straks 138 plekken tegenover 98 parkeerplekken die er nu op de parkeerstrook voor scooters en bakfietsen zijn. Overigens, de meeste fietsenrekken langs het spoor richting kleine spoorbomen én die tussen het station en het Sociaal Plein blijven gewoon staan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Toch zijn er woensdagmorgen zo’n 300 fietsen die nog in de oude stalling staan en moeten worden verplaatst. Tweewielers die aan de ketting vaststaan, worden boven op de rekken verplaatst. Vervolgens halen onder meer medewerkers van de firma Van der Kolk, die in opdracht van de gemeente ook de nieuwe fietsenstalling hebben gerealiseerd, de fietsenrekken los en gaan deze met de auto naar de nieuwe stalling. Opvallend is daarbij dat veel fietsen - blijkt uit de labels aan het stuur - er al wekenlang onaangeraakt staan. En, aldus een medewerker, er komen hier een hoop buitenlanders - Engelstaligen - die geen idee hebben van de nieuwe stalling.

Wie wel een idee heeft van de nieuwe stalling is Saake Buwalda, al is dat wel per toeval. Hij zag bij de oversteek op de Schapenkamp op het laatste moment de borden staan en besefte dat hij ergens anders wezen moest. "Maar het is wel raar. Jaar in jaar uit ben je gewend hem ergens neer te zetten en nu sta je ergens anders. Ik moet er even aan wennen."

Ook de rekken werden verplaatst. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>