Foto: Hilversum Marketing

Gemeente steunt plan voor reuring op het Stationsplein

  Politiek

HILVERSUM - Ja, de kap van tien bomen op het Stationsplein voor de realisatie van de 'kwekerij' mag, en ja, de gemeente staat achter dit plan van Hilversum Marketing om het gebied in te vullen 'met ruimte voor ontmoeting, ondernemerschap en evenementen'. 

Dat valt op te maken uit de beantwoording van schriftelijke vragen die de lokale SP vorige maand stelde aan het college van burgemeester en wethouders. De socialisten waren not amused over (de aanvraag voor) de kap van deze bomen (onduidelijk was ook hoeveel het er nou waren) en vroegen zich af of Hilversum Marketing wel bomen mocht kappen op gemeentegrond. Ook was onduidelijk of de bomen wel gecompenseerd zou worden en zo ja, waar en wanneer. 

In de Gooi en Eembode gaf directeur Jeroen Kreijkamp van Hilversum Marketing, een organisatie die Hilversum op de kaart moet zetten, dat de 'kwekerij' voor reuring moet zorgen. Het gaat om een tijdelijke invulling is van het stationsgebied totdat dit over een paar jaar op de schop gaat. En de toen al gekapte bomen hebben een stam met een doorsnede van nog geen tien centimeter, meende Kreijkamp. Daar was achteraf niet eens een vergunning voor nodig. Dat laatste bevestigt nu ook het college. 

De werkzaamheden van deze kwekerij moeten eind dit jaar starten. Er komt onder meer een 52 meter brede en 8 meter hoge houten stellage aan de kant van de Schapenkamp op het grasveld en ondernemers kunnen zich in een eigen flexibele unit tijdelijk vestigen. Daarnaast is er op het grasveld ruimte voor programmering en aan de zijkant komt een zitgedeelte. 

De kap van tien bomen is volgens het college noodzakelijk voor de bouw van die houten stellage. Overigens zouden deze bomen sowieso ooit worden gekapt vanwege de werkzaamheden (onder meer een ondergrondse fietsenkelder). En ja, een stichting kan een kapvergunning aanvragen voor bomen als ze die grond niet bezit, mits er toestemming is van de eigenaar van de grond.

De bomen worden overigens gewoon gecompenseerd. Aan de stationszijde van het grasveld komt namelijk een groen zitgedeelte waar ook bomen komen. Dit zitgedeelte is net als de houten stellage een fysieke afscheiding van het plein. "Hier kunnen bezoekers in een groene en beschutte omgeving een kop koffie drinken, een krant lezen of wachten op hun trein of bus", schrijft het college. "De bomen die aan het zitgedeelte worden toegevoegd, komen in bakken te staan waardoor deze op termijn ook in de definitieve invulling van het stationsgebied kunnen worden gebruikt."

Meer berichten