Nieuwe nevenfunctie Jaeger 'geen belangenverstrengeling'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wethouder Jaeger.
Wethouder Jaeger. (Foto: Bastiaan Miché)

Nieuwe nevenfunctie Jaeger 'geen belangenverstrengeling'

  Politiek

HILVERSUM - Er is geen sprake van belangenverstrengeling en er zijn geen ‘maatregelen’ nodig. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders, na vragen van de Hilversumse SP-fractie, over de nieuwe nevenfunctie - zeg maar een bijbaantje - van wethouder Wimar Jaeger. 

Dat 'bijbaantje' was het voorzitterschap van de Vereniging Science Centres; een netwerkfunctie. En dat terwijl Jaeger een maand eerder tijdens een tumultueuze raadsvergadering zowel een motie van afkeuring als wantrouwen overleefde. De wethouder kreeg felle kritiek over zich heen vanwege zijn rol binnen de Dutch Media Foundation en was ook al in het BING-onderzoek (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten), dat volgde, op de vingers getikt. 

Toch meldde Jaeger een maand later middels een uitgebreide brief aan de gemeenteraad dat hij opnieuw een nevenfunctie zou aanvaarden. En dat riep vragen op. Opnieuw was er namelijk een link met de media. 

De VSC heeft weliswaar geen directe relatie met Hilversum, maar het Instituut Beeld en Geluid heeft wel mede zitting in het bestuur. "Door de subsidierelatie tussen de gemeente met als portefeuillehouder deze wethouder en het instituut (Beeld en Geluid, red.) kan daardoor potentieel een afhankelijkheid ontstaan", meende SP-raadslid Pierre van Rooden. 

De socialist noemde daarbij het aanvaarden van de nevenfunctie en met name de argumentatie daarachter - om juist zoveel mogelijk nevenfuncties te hebben - 'een schoffering van de raad'. "Enige terughoudendheid zou moeten worden verwacht,maar de wethouder gaat in de hoogste versnelling." 

Het college van burgemeester en wethouders meent juist dat de wethouder wél heeft geleerd van de bespreking van het BING-rapport en stelt dat er keurig en transparant is geacteerd. Jaeger heeft het aanvaarden van de nieuwe bijbaan immers uitgebreid gecommuniceerd, is de uitleg. <SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>