De huidige noodlokalen bij de Lorentzschool aan het Van 't Hoffplein.
De huidige noodlokalen bij de Lorentzschool aan het Van 't Hoffplein. Foto: Bastiaan Miché

Onderwijshuisvesting: Geld voor spoedjes, rest moet wachten

Politiek

HILVERSUM - De gemeenteraad van Hilversum ging deze week unaniem akkoord met het Onderwijs Huisvestingsprogramma. Maar soepel verliep de discussie niet.

Not amused was burgemeester Pieter Broertjes en zo te zien ook een aantal gemeenteraadsleden niet toen SP-fractievoorzitter Bianca Verweij - bij de behandeling van het Onderwijs Huisvestingsprogramma - voor een groot aantal van haar dertien ingediende amendementen een hoofdelijke stemming aanvroeg.

Allang was namelijk duidelijk dat geen enkele partij ook maar een van deze voorstellen zou steunen. Uiteindelijk hoefde ook Verweij geen langdurende hoofdelijke stemming, om zo zeg maar - vlak voor kerst - de lieve vrede binnen het raadhuis te bewaren.En net als alle andere partijen steunde ook de SP het collegevoorstel waarmee er uiteindelijk voor Hilversumse scholieren goede schoolgebouwen zijn. 

Prioriteit
Een aantal scholen, waaronder de Lorentzschool aan het Van 't Hoffplein in Oost (noodlokalen vervangen), krijgt prioriteit, andere moeten wachten totdat de politiek ergens in 2020 het zogenaamde Integraal Huisvestingsplan (IHP) vaststelt. In dat IHP vindt - aldus het college - 'een integrale afweging plaats van de noodzaak tot nieuwbouw, uitbreiding of renovatie van alle Hilversumse schoolgebouwen van voortgezet onderwijs, basisonderwijs en speciaalonderwijs en de daarbij behorende gymzalen'.

Daarom beschouwt het college van burgemeester en wethouders voor nu slechts 6 van de 21 aanvragen als 'spoedjes' (bij elkaar vier ton): de rest moet wachten. Onderwijswethouder Annette Wolthers gaf als uitleg dat het jaarlijkse 'gesteggel' tussen politiek en onderwijs over wie hoeveel voor goede onderwijshuisvesting krijgt, verleden tijd moet zijn.

Langetermijnvisie
Met het IHP ontstaat een langetermijnvisie, is de gedachte. Daarvoor zullen de gemeente en de verschillende schoolbesturen intensief met elkaar om de tafel zitten over de vraag wie de komende vijf jaar wat krijgt en welke scholen later worden aangepakt. "Het liefst zou ik nu alles honoreren op schoolgebied, maar zo werkt het niet", aldus Wolthers.

Zij adviseerde daarom de gemeenteraadsleden om de dertien amendementen van de SP, met daarin het verzoek om de afgekeurde aanvragen wél te honoreren, af te raden. Die afgekeurde aanvragen kosten bij elkaar namelijk 31 miljoen, meende de onderwijswethouder. "En dat geld hebben we niet", klonk het eenvoudig.

Noodgevallen
De SP luidde twee weken terug in deze krant al(weer) de noodklok over dit onderwerp en Verweij bleef tijdens het debat - ondanks een eerder gesprek met de onderwijsdirecteuren en de woorden van de wethouder - stellen dat er noodgevallen tussen die afgewezen verzoeken zitten. "Kinderen staan op een wachtlijst, er zijn noodlokalen op scholen en er moeten noodlokalen bij. En met dit plan wordt alles verschoven."

De bewering van de socialist dat kinderen noodgedwongen thuis zitten en directeuren tijdens dat eerdere gesprek zouden hebben gezegd dat zij daarmee wettelijke normen overtreden, werd niet gedeeld door de andere politici. Ook Wolthers meende dat er momenteel geen kinderen thuis moeten blijven. 

Desondanks hebben ook andere partijen zorgen over dit onderwerp. Het aantal basisschoolkinderen groeit, de lijst van op te knappen schoolpanden is lang en bovendien zijn veel van die panden monumentaal. En dat maakt een eventuele renovatie weer lastiger. Mede daarom mag het college alsnog bij urgente aanvragen direct maatregelen nemen.

Uit de krant