In Kerkelanden was het tijdens de jaarwisseling zeer onrustig.
In Kerkelanden was het tijdens de jaarwisseling zeer onrustig. Foto: Bastiaan Miché

Ruime meerderheid van Hilversumse politiek wil vuurwerkverbod

Politiek

HILVERSUM - De maat is vol, lijken de meeste partijen binnen de Hilversumse politiek na de afgelopen jaarwisseling te denken. Een ruime meerderheid zal een vuurwerkverbod toejuichen.

Hij zag in zijn eigen straat in Hilversum-Zuid nauwelijks mensen vuurwerk afsteken, maar ietsje verderop waren de harde knallen duidelijk hoorbaar. "En als je dan alle schade en overlast tot je neemt, is het gewoon veel te veel", vertelt fractievoorzitter Jan Slingerland van Hart voor Hilversum. "Dit kan zo niet doorgaan."

Is het nu wel, zoals de gemeente in een persbericht aangaf, of geen veilige jaarwisseling geweest? Het is maar net hoe je ertegen aankijkt, gaat Slingerland verder. Ook andere raadsleden reageren verdeeld. De politici die de centrale vuurwerkshow op het Marktplein bezochten, waren razendenthousiast. Maar aan de andere kant reageren zij geschokt op de minder fijne berichten vanuit met name Kerkelanden. Onacceptabel, is het oordeel over de vernielingen bij onder andere de twee basisscholen.

Lokaal referendum
"De klappen zijn nu harder, de incidenten groter dan vroeger", gaat Slingerland verder. "Wat vroeger rotjes waren, zijn nu bommen. Het wordt langzamerhand tijd dat we hier een streep onder trekken." Daar moet dan wel de burger bij worden betrokken, vindt de politicus. Hij pleit voor een lokaal referendum: er is niet voor niets sinds kort een referendumcommissie in Hilversum, meent Slingerland. "Die kan dan aan de bak."

Fractievoorzitter Annemarie den Daas van D66 heeft haar bedenkingen bij zo'n referendum. Bovendien geldt in Hilversum alleen een correctief raadgevend referendum, weet zij. Achteraf dus. Maar een vuurwerkverbod ziet zij wel zitten. Zo is er het idee om tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een voorstel (motie) in te dienen voor zo'n verbod. 

Daarbij kijkt de Democraat uiteraard wel met een schuin oog naar haar collega's in Den Haag. Immers, ook in de Tweede Kamer zijn de meeste partijen voor zo'n verbod. "Ik was zelf tijdens de jaarwisseling in Valencia", vertelt Den Daas. "Daar was iedereen op één plein en was het één feest. Vuurwerk was er niet of nauwelijks. Er was daar een volstrekt andere beleving en sfeer. Dat beviel mij wel."

Klaar mee
De Hilversumse VVD moet de vuurwerkdiscussie nog bespreken binnen de fractie, vertelt fractievoorzitter Frits Vogel. "Maar," zegt hij, "ik ben er wel klaar mee." Hij hoopte dat er met de vuurwerkshow een nieuwe traditie zou ontstaan en de jaarwisseling ook daadwerkelijk voor iedereen een feest zou worden zonder incidenten. 

Dat is deels gelukt, vindt de liberaal, maar er is nu wel een nieuwe generatie van 10- tot 14-jarigen die andere gedachten heeft bij een 'leuk feest'. "Er is nu zo veel onrust, een school die bijna affikt. Moet je dit willen? Het wordt ook niet minder, ondanks alle maatregelen. Dit kun je als weldenkende natie niet overeind houden."

Regionaal
Ook Vogel doet daarbij een beroep op Den Haag. Immers, als er in Hilversum een verbod is en in de buurgemeenten niet, levert zo'n lokaal verbod mogelijk weinig op. "En misschien moeten we dit regionaal oppakken. Het verbod in het centrum werkt goed, maar je ziet de ellende nu in de wijken aan de rand, zoals voorheen de Meent en nu Kerkelanden. Maar als je ziet dat het om kinderen van 11 tot 14 jaar gaat, vraag je je toch af waar de ouders zijn."

"Het is toch te zot voor woorden dat we dit een nationaal feest noemen", stelt fractievoorzitter Marleen Remmers van GroenLinks. Zij hoopt - en dat is geen verrassing - dat de centrale vuurwerkshow in stand blijft en het nationale verbod er komt. Op dat laatste heeft zij goede hoop, gezien de reacties in het land na de laatste jaarwisseling.

Ingehaald
Namens oppositiepartij PvdA vindt fractievoorzitter Femke van Drooge het nu ook een mooi moment om een stap verder te gaan en dus te komen tot een verbod. Zij ziet dat burgemeester Pieter Broertjes al jarenlang het voortouw neemt op dit dossier, maar inmiddels lijkt 'voorloper' Hilversum te worden ingehaald door anderen, meent de sociaaldemocraat. "De lol is er voor heel veel mensen allang af. En de vrijwillige vuurwerkvrije zones breiden zich ook niet uit als een olievlek. Er moet meer gebeuren. Wanneer een verbod niet haalbaar is, moet je het misschien omdraaien en plekken aanwijzen waar men vuurwerk mag afsteken."

Randstadprobleem
Maar niet iedereen staat te springen voor een verbod. Zo heeft fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA zijn twijfels. Natuurlijk is wat in Kerkelanden is voorgevallen onacceptabel, stelt de christendemocraat, maar vuurwerk verbieden is landelijk nu nog te vroeg. "De overlast is vooral een Randstadprobleem, maar op het platteland heb je het carbidschieten. Dat is daar weer een traditie", aldus de christendemocraat.

Voor Hilversum pleit Streutker voor meer vuurwerkshows, bijvoorbeeld in Kerkelanden, in combinatie met vuurwerkvrije zones en minder consumentenvuurwerk. Fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie twijfelt nog en heeft nog wel vragen voor Broertjes in petto. "Ik zou me niet verzetten tegen een vuurwerkverbod, maar... het is goed dat we er een discussie over gaan krijgen."

Uit de krant