Broertjes: 'Nog meer werk maken van het 'nieuwe denken' in 2020'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Vanaf de kansel sprak de burgemeester de volle St. Vituskerk dinsdagavond toe met zijn boodschap voor 2020.
Vanaf de kansel sprak de burgemeester de volle St. Vituskerk dinsdagavond toe met zijn boodschap voor 2020. (Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)

Broertjes: 'Nog meer werk maken van het 'nieuwe denken' in 2020'

  Politiek

HILVERSUM - Van het MRA-sleutelgebied tot intensiveren van de drugscriminaliteit. Het kwam dinsdag allemaal voorbij in de toespraak van burgemeester Pieter Broertjes. .

Niet over, maar juist met bewoners werken aan het verbeteren van hun leefomgeving. Al jaren klinkt in het raadhuis dat de Hilversummers zelf hun eigen leefomgeving het beste kennen. 

Ook met het oog op de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt, moet de gemeente de inwoners vanaf het begin actiever betrekken bij de plannen. Dat is wat Broertjes dinsdag in zijn nieuwjaarsrede het 'nieuwe denken' noemt.

Volgens de burgervader zit de gemeente al op het goede spoor. In 2019 heeft hij diverse geslaagde projecten gezien waarbij inwoners en bewonersgroepen actief betrokken zijn bij de plannenmakerij. Als voorbeelden van intensieve participatie gaf hij de Spoorzone, de herinrichting van het stationsgebied en de kleine spoorbomen.

Daarbij gaf hij het college van burgemeester en wethouders een pluim voor hun bijdrage in het 'nieuwe denken' of misschien beter gezegd: het 'nieuwe handelen'. "Het college speelde hier actief op in; avonden en avonden werden belegd om gezamenlijke plannen uit te werken. Zó moet het in mijn beleving. Zij aan zij aan een nieuwe stad bouwen. Het past ook in het streven van het kabinet inwoners en bedrijven steviger te betrekken bij de vormgeving van het beleid. Nieuwe wetgeving, een zogeheten participatieverordening, is aanstaande", sprak hij de vele aanwezigen toe in de St. Vituskerk.

Net zoals vorig jaar haalde Broertjes het boek Groter denken, kleiner doen aan van Tjeenk Willink. In dit schrijven zegt de voormalige voorzitter van de Raad van State dat het nodig is om de democratische rechtstaat te versterken door de uitvoerders en de professionals weer in ere te herstellen. "Hoezeer hij gelijk heeft, bewijzen de talrijke demonstraties het afgelopen jaar van boze en ontevreden agenten, boeren, bouwers, leraren, verplegers, huisartsen en rechters en wie niet al", aldus de burgemeester. 

"Zij zijn het gezicht van de overheid. Vertrouw op hun professionaliteit en geef ze de ruimte, ook financieel, om hun werk te doen. En, hou op de burger te zien als afnemer van een product, van een dienst. Mensen raken steeds vaker verstrikt en komen tussen de raderen."

Verder gaf Broertjes aan de strijd tegen drugscriminaliteit te willen intensiveren in Hilversum en roemde hij het lef van het college om voor 2040 10.000 woningen te willen realiseren en daarmee Hilversums derde grote schaalsprong in 150 jaar tijd. 

Tevens gaf hij aan dat 2020 het oogstjaar van dit college moet worden, waarbij investeren in de veerkracht van de samenleving essentieel is. (Kwetsbare) inwoners moeten niet vastlopen in het doolhof van de bureaucratie.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>