Hart voor Hilversum wil vuurwerkreferendum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Hart voor Hilversum wil vuurwerkreferendum

  Politiek

HILVERSUM - Terwijl grote steden als Amsterdam en Rotterdam al hebben aangekondigd een vuurwerkverbod te willen, is dat in Hilversum nog niet duidelijk. Wat willen de Hilversummers? Dat is de vraag die Hart voor Hilversum wil voorleggen tijdens een referendum.

Op deze manier doorgaan is voor de grootste politieke partij - Hart kreeg de meeste stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen - geen optie. Er moet wat gebeuren, iets veranderen. De grote vraag is wat dan precies.

Twee opties
Moet er een verbod komen op alleen knalvuurwerk of moet het nog een stap verdergaan en moet er een algeheel vuurwerkverbod komen in Hilversum? Dat zijn de twee opties die wat betreft de coalitiepartij voorgelegd moeten worden.

Respecteren
"Een referendum kan alleen als inwoners van Hilversum hiertoe het initiatief nemen. Wij willen hiervoor een oproep doen aan de inwoners. Hart voor Hilversum vindt dit onderwerp prima door een referendum kan worden afgehandeld en gaat er vanuit dat de uitslag gerespecteerd én geaccepteerd dient te worden door alle inwoners", meldt HvH-raadslid Hakan Koç.

Wel mogelijk?
Vraag is of een referendum wel mogelijk is. In De Gooi en Eembode van deze donderdag meldt D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas dat Hilversum inderdaad een referendum kent, maar dat is een correctief raadgevend referendum. Ofwel: dat kan alleen nadat er een besluit is genomen.

Perceptie
Hoewel gemeente, brandweer en politie spraken van een rustig, veilig en gezellig verlopen oud en nieuw is de perceptie bij menig inwoner anders. Naast vijf arrestaties, 21 uitrukken van de brandweer en elf personen die naar het ziekenhuis moesten tijdens de jaarwisseling zijn veel mensen de enorme knallen beu en de gevolgen daarvan beu.

Minder schade
Er is veel vernield, waaronder een auto op de Erasmuslaan en bij de twee basisscholen in Kerkelanden was heel veel schade door vuurwerk en ook het wormenhotel aan de Moerbeilaan-Kolhornseweg moest het ontgelden. Burgemeester Pieter Broertjes zegt dat de schade lager lijkt te zijn dan vorig jaar: zo'n 11.000 á 12.000 euro in 2020 tegenover 17.000-18.000 euro in 2019.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>