Aafke Vreugdenhil en Gerben van Voorden.
Aafke Vreugdenhil en Gerben van Voorden. Foto's: Bastiaan Miché
Video

Van Voorden en Vreugdenhil zijn de 'beste' politici van Hilversum

Politiek

HILVERSUM - CDA'er Gerben van Voorden en Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie zijn de twee politici die vrijdagavond in de prijzen zijn gevallen bij de verkiezing van de politicus van het jaar van Hilversum. Van Voorden won de publieksprijs, Vreugdenhil de vakprijs.

Het was alweer de vijftiende keer dat de jaarlijkse verkiezing, een actie van de Gooi en Eembode en de Stichting Politiek Debat Hilversum en ooit bedacht door Hilversummer Marco van Stralen, plaatsvond. Dit jaar maakten tien politici (twee wethouders en acht raadsleden) kans op de zogenaamde Frans Vrolijk Award, die hoort bij de publieksprijs. Daarvan bleven er na afgelopen donderdag drie over: Gerben van Voorden, Lex van Waarden (GroenLinks) en Femke van Drooge (PvdA). 

Uiteindelijk kreeg de christendemocraat veruit de meeste (25 procent) van de ruim 800 stemmen. Vorig jaar eindigde Van Voorden ook al in de top drie, maar toch kwam de winst voor hem nu als een verrassing. "Ik ben vooral verbaasd en dankbaar dat ik de prijs heb gewonnen", sprak hij de aanwezigen toe.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Inhoudelijk sterk
Bij de vakprijs beoordelen de politici elkaar. Iedereen geeft een eigen top drie door aan organisator Aernoud Olde, die vervolgens alle punten bij elkaar optelt en zo een nieuwe winnaar bekend kan maken. Van Drooge, al derde bij de publieksprijs, moest ook nu genoegen nemen met een derde plaats (52 punten). Over haar hadden andere politici tegen Olde verteld dat zij inhoudelijk sterk is en goed in het debat. Ook zou de sociaaldemocraat goed in staat zijn om mooi en duidelijk uit te leggen wat er speelt.

Als tweede in de verkiezing eindigde wethouder Arno Scheepers (67 punten). Hij heeft volgens de politici altijd gelijk. En als hij geen gelijk heeft, geeft hij dat ruiterlijk toe. Hij is weliswaar vaan rigide en driftig, is men van mening, maar hij boekt resultaten op moeilijke dossiers.

Geweten van de raad
Maar de duidelijke winnaar met 101 punten was Aafke Vreugdenhil. Zij wordt 'het geweten van de raad' genoemd, al spraken sommigen van de 'juf' of 'moeder' van de raad. Ze is altijd beleefd en rustig. Maar wanneer Vreugdenhil boos is, weet de raad dat het mis is.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De winnaar zelf was compleet verrast en toch wel beduusd. "Er zijn zo veel mensen in de raad waarop ik jaloers ben. Die zijn dan zo ad rem. Als Groningse heb ik dat niet altijd. (lachend, red.) Al ben ik getrouwd met een Rotterdammer. Dan krijg je vanzelf wel een wat grotere mond."

Verslavend
Vreugdenhil is, net als Van Voorden overigens, inmiddels zes jaar gemeenteraadslid. Beiden zeggen het werk steeds leuker te gaan vinden. Vreugdenhil: "Je leert mensen steeds beter kennen en je krijgt steeds meer plezier in het spel. En het eerlijk spelen daarvan. Van Voorden wilde na de verkiezingen eigenlijk wethouder worden, maar doordat zijn partij in de oppositie belandde moest hij genoegen nemen met een plek in de raad. Maar ook dat bevalt. "Je zit in de haarvaten van de samenleving. Dat is eervol en leuk. De dynamiek en strategie. Het is een soort van verslavend."

Donderdag meer over deze verkiezing in de Gooi en Eembode. 


Uit de krant