Archieffoto: Bastiaan Miché

D66 Hilversum: Binnen twee weken opvolger voor Jaeger is het streven

  Politiek

HILVERSUM - De Hilversumse D66-fractie hoopt binnen twee weken een opvolger te hebben gevonden voor wethouder Wimar Jaeger, die vandaag aankondigde per 4 maart zijn functie neer te zullen leggen. 

"Dat is althans het streven", vertelt fractievoorzitter Annemarie den Daas. En het antwoord op wie de eventuele opvolger is: "We hebben zowel interne als externe kandidaten."

Den Daas en de gehele fractie kregen pakweg twee weken terug van Jaeger te horen dat hij per 4 maart opstapt. Het tijd is voor een nieuwe horizon, meent de 54-jarige Democraat. Ook benoemt hij de wissel die het wethouderschap heeft getrokken op zijn privéleven. 

Met dat laatste doelt Jaeger op de ophef rondom zijn persoon vorig jaar onder meer zijn door rol binnen de Dutch Media Foundation. Ook had hij destijds enkele nevenfuncties niet vermeld. Het leidde naar een uitgebreid BING-onderzoek naar zijn handelen waaruit duidelijk werd dat de D66 niet altijd even handig had geopereerd. Tijdens een tumultueus verlopen en langdurige raadsvergadering overleefde de wethouder uiteindelijk een motie van wantrouwen. 

Vergrootglas
Vriend en vijand waren het er toen allebei over eens dat Jaeger die septemberavond zeker niet zijn beste avond beleefde. Insiders verwachtten toen al dat hij binnen een half jaar zou opstappen. Hij lag binnen de raad onder een vergrootglas en bij een eerstvolgende incident zou direct de rode kaart volgen. Bovendien, stelden zij, Jaeger is niet iemand die zijn gedrag snel verandert.

Maar tot die rode kaart komt het dus niet nu Jaeger zelf opstapt. Den Daas was toch wel verrast, ondanks dat haar wethouder bij het begin van de collegeperiode al zou hebben aangegeven voortijdig te stoppen. "Ja, dat kwam weleens ter sprake. Dat hoor je dan en dan denk je: 'dat zien we dan wel weer'."

Accepteren
En natuurlijk kwamen - toen het nieuws de fractie bereikte - de vragen 'waarom nu?' en 'weet je het zeker?'. Maar ook Den Daas weet dat als Jaeger iets in zijn hoofd heeft het moeilijk is om hem over te halen. Het is zeker geen beslissing geweest die hij in een avondje heeft genomen, weet de fractievoorzitter. "Het is voor hem moeilijker geweest om het besluit te nemen te stoppen dan voor ons om het te accepteren. Gezien de perikelen van afgelopen jaar begrepen we het ook wel."

Voor D66 is de zoektocht naar een geschikte opvolger, waarbij dus ook moet worden gekeken naar zijn of haar nevenfuncties, nu dus echt begonnen. Haast is noodzakelijk, want het is zo 4 maart, weer Den Daas. "Het is van belang om zo snel mogelijk vervanging te zoeken en vinden om zo de continuïteit van het bestuur te waarborgen. We zullen daarbij een goede afweging moeten maken."

Overigens is Den Daas vol lof over haar nu bijna oud-wethouder, gezien het artikel op de website van D66. Daarop staat onder andere: "Met Wimar in het college is er een nieuwe wind in Hilversum gaan waaien. De stad is veranderd, levendiger geworden en staat weer meer op de kaart. Wimar heeft enorm veel voor elkaar gekregen."

Meer berichten