De Lieberg is sterk verouderd.
De Lieberg is sterk verouderd. Foto: Bastiaan Miché
Video

Nieuw zwembad op Arenapark in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Er komt een nieuw zwembad op het Arenapark als vervanging van het inmiddels verouderde zwembad de Lieberg. Het bad aan de Jan van der Heijdenstraat wordt pas gesloten en herontwikkeld als het nieuwe zwembad in gebruik is. 

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Het nieuwe bad biedt ruimte aan zwemlessen, aqua- activiteiten zoals ouder en kind zwemmen en aquafit, baanzwemmen en activiteiten van verenigingen zoals de Robben, Torpedo en OSVH. Het besluit wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad die op 4 maart hierover een besluit gaan nemen. Daarvoor komt het plan in de commissie op 12 februari. 

Toekomstscenario’s
Al langere tijd is duidelijk dat de Lieberg (bouwjaar 1976) verouderd is. In het najaar van 2018 is de gemeente gestart met een onderzoek naar de mogelijke toekomstscenario’s voor het zwembad. De vraag van het onderzoek was: renoveren of nieuwbouw op een andere locatie? Tijdens het onderzoek is gesproken met de huidige en potentiële gebruikers van het zwembad over hun wensen en behoeften. Daarnaast is met de huidige sportverenigingen van Zwembad De Lieberg gewerkt aan een gezamenlijke zwembadplan.

Uit dat onderzoek kwam de optie voor nieuwbouw op het Arenapark en sluiting van het huidige zwembad als het nieuwe bad open is als beste uit de bus. Wat er met de locatie van het huidige zwembad gaat gebeuren, wordt onderzocht nadat een besluit genomen is over het nieuwe zwembad.

Kritische factoren
Voor dit nieuwbouwscenario zijn dertig potentiële nieuwbouwlocaties voorgelegd aan de commissie Ruimtelijke Ordening. Op advies van deze commissie zijn de mogelijkheden op Sportpark Loosdrecht en Arenapark nader onderzocht. Het onderzoek laat zien dat bepaalde kritische factoren bij renovatie van het huidige zwembad niet kunnen worden opgelost, zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid, parkeergelegenheid, duurzaamheid en de afmetingen van het zwembad.

Nieuwbouw daarentegen geeft de mogelijkheid de configuratie van het zwembad volledig te optimaliseren en alle beperkingen ten aanzien van het huidige zwembad weg te nemen. Nieuwbouw is daarom het verstandigste alternatief, is de conclusie. Door de centrale ligging en goede bereikbaarheid geniet het Arenapark de voorkeur. 

Masterplan
De plannen voor het zwembad worden meegenomen in het Masterplan Arenapark dat op dit moment in de maak is. In dit Masterplan komen de plannen samen om het Arenapark richting 2035 (door) te ontwikkelen tot een toekomstbestendig bedrijvenpark waar werken, sport, ontspanning en educatie elkaar versterken. Ook duurzaamheid (ecologie, klimaatadaptatie, energie) en een goede bereikbaarheid zijn belangrijke ingrediënten van het nieuwe plan. Het streven is om het Masterplan met zowel de raadscommissie als de raad voor de zomer van 2020 te bespreken.

Kijk hieronder het gesprek van GooiTV in samenwerking met de Gooi en Eembode met wethouder Floris Voorink over het nieuwe zwembad.


Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief