Een nieuwe HvH/D66-wethoudersdans is begonnen.
Een nieuwe HvH/D66-wethoudersdans is begonnen. Foto: Bastiaan Miché

Gedoe binnen de coalitie: zowel D66 als Hart voor Hilversum azen op wethouderstoel Jaeger

Politiek

HILVERSUM - Met het aangekondigde vertrek van wethouder Wimar Jaeger is blijkbaar de prangende vraag op tafel gekomen wie hem gaat opvolgen. Het meest voor de hand liggende is dat D66 een opvolger levert, maar Hart voor Hilversum schijnt ook wel oren te hebben om dé nieuwe wethouder uit eigen gelederen te halen.

Jaeger kondigde afgelopen week zijn ontslag per begin maart aan. Het tijd is voor een nieuwe horizon, is de officiële lezing. Ook benoemt hij de wissel die het wethouderschap heeft getrokken op zijn privéleven. 

D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas meldde vervolgens al vrij snel dat zij binnen twee weken een opvolger hoopt te kunnen presenteren. "Er zijn interne en externe kandidaten." Bronnen melden dat zeker vier D66-raadsleden staan te springen om de plek van Jaeger in te nemen.

Op de vlakte
Maar bij coalitiepartner Hart voor Hilversum kijkt men anders aan tegen deze kwestie. De grootste partij binnen de gemeenteraad is met maar één wethouder - na het vertrek van Angelika Pelsink eind 2018 - niet de grootste in de coalitie. Destijds was namelijk de afspraak dat Pelsink niet zou worden vervangen. Echter, bij nieuwe ontwikkelingen zou 'Hart' een tweede wethouder krijgen. Namens de lokale partij houdt fractievoorzitter Jan Slingerland zich op de vlakte. "Maar natuurlijk heeft Hart voor Hilversum ook wensen."

Het belang van Hilversum staat voorop, stelt hij. Daarmee bedoelt Slingerland dat de competenties van de nieuwe fulltime-wethouder van doorslaggevend belang zijn én niet de partijkleur van de kandidaat. "Idealiter gezien zou het zo moeten kunnen", geeft de politicus aan.

Al blijkt dit haaks te staan op de coalitieafspraak die is gemaakt na het vrijwillige vertrek van Angelika Pelsink begin oktober 2018. Maar hierover rept Slingerland met geen woord. Wel zegt hij cryptisch dat de geschiedenis ter sprake is geweest. 

Geluisterd naar de samenleving
Als uitleg geeft hij dat het opgeven van de tweede HvH-wethouder mede voortkwam uit de maatschappelijke kritiek. "We hebben geluisterd naar de samenleving", is de opmerking. Zeven bestuurders bleek teveel van het goede qua kosten en het leverde praktische problemen op. Dudok heeft het in raadhuis geen zeven werkplekken voor wethouders gecreëerd.

Na het vertrek van Pelsink besloot de coalitie haar niet te vervangen, maar door te gaan met zes wethouders: één van Hart voor Hilversum, twee van D66, twee van de VVD en één van GroenLinks. Nu Jaeger vertrekt is de grote vraag: wat nu? Hem vervangen voor een partijgenoot, doorgaan met vijf wethouders of een Hart voor Hilversummer op de plek van Jaeger. 

Want niet alleen bij D66 staan verschillende prominenten te trappelen om de plek van Jaeger in te nemen, ook bij sommige raadsleden van Hart voor Hilversum is de stoel van Jaeger populair. Grote vraag is alleen wel of de coalitiepartners een Hart voor Hilversum-raadslid - de fractie wordt door velen als te licht beschouwd - accepteren. Aan de andere kant is het de vraag of Hart voor Hilversum een tweede D66-wethouder accepteert.

Heilig van overtuigd
Pittige weken dus voor Slingerland die eigenlijk iedereen te vriend moet houden. Toch is hij er heilig van overtuigd dat ze er binnen de coalitie (Hart, D66, VVD en GroenLinks) goed gaan uitkomen. Na de mededeling van Jaeger afgelopen vrijdag zijn de fracties onafhankelijk van elkaar bij elkaar geweest en zijn inmiddels binnen de coalitie de standpunten uitgewisseld. De gesprekken, die de Hilversummer betitelt als tussenonderhandelingen van de vier fracties, zijn inmiddels begonnen.

Een deadline op witte rook wil Slingerland niet plakken. Jaeger zwaait af tijdens de raadsvergadering van woensdag 4 maart, maar voor die periode hoeft zijn vervanger niet bekend te zijn wat de HvH-frontman betreft. Zijn slogan tijdens de zoektocht naar de nieuwe wethouder luidt: zorgvuldigheid gaat boven snelheid. Tevens is het voor de fractievoorzitter geen hard gegeven dat Jaegers portefeuille met Media, Cultuur, Economie, Regio, Evenementen, Hoger- en beroepsonderwijs één op één door de nieuweling wordt overgenomen. "Voor mij is alles bespreekbaar", zegt hij.

Uit de krant