Frans van Osch en zijn boom.
Frans van Osch en zijn boom. (Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)

Oud-wethouder Van Osch heeft weer een boom

  Politiek

HILVERSUM - Bij de werkzaamheden aan het riool en wegdek rondom het raadhuis eind vorig jaar was ook 'zijn' boom gesneuveld. Maar sinds afgelopen week heeft oud-wethouder Frans van Osch weer een eigen exemplaar: nu op de hoek Melkpad en de Burgemeester Lambooylaan.

Oud-wethouders van Hilversum krijgen traditiegetrouwe na hun afscheid een eigen boom; ook Van Osch die tussen mei 2010 en december 2012 wethouder van onder meer financiën was. 

Zijn eerste boom voor zijn huis aan de Burgemeester Lambooylaan sneuvelde door het wegwerk. "Die werkzaamheden zijn in goed overleg gegaan", weet Van Osch, "en zijn vlekkeloos verlopen. Schoonheidsfoutje is misschien dat er nu ook een boom onder een lantaarnpaal staat. Dat is dan een gevalletje jammer."

Ook een gevalletje jammer was het vertrek van Van Osch, tegenwoordig onder meer verslaggever tijdens gemeenteraadsvergaderingen, als wethouder. Dat gebeurde nadat zijn eigen VVD een motie van wantrouwen had ingediend. De motie werd door geen enkele andere partij gesteund - ook de oppositie had voldoende vertrouwen in Van Osch - maar omdat er anders een onwerkbare situatie was ontstaan, diende hij na een tumultueus verlopen raadsvergadering zijn ontslag in. 

Terugkijkend daarop zegt de oud-wethouder, die kort daarna zijn lidmaatschap bij de VVD opzegde, dat het gedoe al voor de zomer van 2012 ontstond. Van Osch stond bekend als de linker tak binnen de VVD en juist de rechtse tak bij de liberalen, waaronder Joost van Gilse (nu provinciaal statenlid) en Arno Scheepers (nu wethouder), wilde veel meer bezuinigen dan Van Osch en de andere coalitiepartijen: destijds D66 en PvdA. 

In de notitie van de wethouder die na die zomer volgde, koos hij de kant van het college en niet van de VVD-fractie, zegt Van Osch nu. "Dat was politieke zelfmoord. De VVD had het overleg in de coalitie verloren en dat was mijn schuld. Maar ja, anders was het einde coalitie. "

Meer berichten