Afbeelding
Foto: HOV in 't Gooi

SP wil weten waarom college HOV-advies van welstandscommissie negeert

Politiek

HILVERSUM - Dat het college van burgemeester en wethouders een advies over de HOV-baan van de Commissie voor Welstand en Monumenten (CMW) naast zich neer heeft gelegd, krijgt nog een politiek staartje. De SP-fractie heeft artikel 41-vragen gesteld en vindt dat deze kwestie bij de eerstvolgende commissievergadering Duurzaamheid en Bereikbaarheid aan bod moet komen.

De CMW heeft op 24 januari een negatief advies uitgebracht op de binnenkort aan te leggen HOV-lijn langs het spoor en de Weg over Anna's Hoeve met betrekking tot de aanleg van de fly-over, de natuurbrug en de onderdoorgang op de Oosterengweg. 

Collegebesluit
Vorige week dinsdag heeft het college tijdens het wekelijkse B&W-overleg besloten het advies 'niet integraal over te nemen en er op sommige punten van 'af te wijken'. Dit heeft tot commotie geleid.

Beklimbaar
Volgens de SP mist de commissie 'een leidend concept en architectonische, landschappelijke en stedenbouwkundige uitgangspunten'. "Ze missen een continuïteit in de vormgeving, en vindt dat het ontwerp heroverwogen moet worden. Ze waarschuwen daarnaast onder andere op het gebrek aan sociale veiligheid bij trap vanuit de fietserstunnel en dat de balustrades van de tunnel beklimbaar en gevaarlijk zijn", schrijft SP-fractievoorzitter Pierre van Rooden.

Vergunningen
Ondanks een stevig negatief advies komen B&W zelf met een positief advies voor het verlenen van de benodigde vergunningen. Dat recht heeft het college. Het gaat immers om een advies van een gewaardeerd onafhankelijk orgaan.

Vertraging?
Dat de burgemeester en wethouders het stevige advies in de wind slaan vindt de SP opmerkelijk, zeker omdat mogelijke vertraging - de aanleg van de onderdoorgang gaat op 31 maart van start - een argument is om toch positief te adviseren aan de provincie Noord-Holland. 

Serieus nemen
"Een positief advies is na een duidelijk negatief advies van het CWM, nogal twijfelachtig, vooral als de motivatie om het advies niet te volgen draait om planningsproblemen, en niet een inhoudelijk verschil van mening", meent de fractieleider. "Met name aspecten op gebied van (sociale) veiligheid moeten serieus worden genomen. De indruk ontstaat dat een positief advies reeds vaststond - ongeacht het advies van het CWM."

Maatschappelijk gevoelig
Van Rooden wil onder meer weten waarom B&W besloten hebben dit politiek en maatschappelijk gevoelige onderwerp niet te hebben voorgelegd aan de gemeenteraad. Tevens vraagt hij hoe het zit met het beeldkwaliteitsplan en waarom dat eveneens nooit is voorgelegd aan de raad. 

Uit de krant