Radio-dj's Coen en Sander van Radio 538, onderdeel van Talpa, dat uitzendt vanaf de Bergweg
Radio-dj's Coen en Sander van Radio 538, onderdeel van Talpa, dat uitzendt vanaf de Bergweg Foto: Bastiaan Miché

Talpaplannen Bergweg voor gemeente ingewikkeld dilemma

Politiek Boomberg

HILVERSUM - De uitbreidingsplannen van Talpa op de Bergweg leidden afgelopen week tot een pittige discussie in de raadscommissie. Bewoners zijn namelijk niet blij.

Een ingewikkeld dilemma, zo beseften ook de aanwezige commissieleden in het raadhuis over de plannen van Talpa met het pand op Bergweg 70. Want aan de ene kant zijn die plannen best ingrijpend voor de buurt, meer auto's bijvoorbeeld, maar aan de andere kant is men blij dat een groot mediabedrijf kiest voor Hilversum.

Talpa wil op 1 april een groot aantal werknemers verhuizen vanuit Amsterdam naar de Bergweg - en dus niet het Media Park - in Hilversum. Buurtbewoners vrezen echter overlast. Namens de buurt spraken drie vertegenwoordigers de politiek toe. Richard Martens, Wim van Aalderen en Frank August de Meijer stelden - niet voor het eerst - dat de uitbreiding naar 428 parkeerplaatsen (en bomenkap) weerstand oproept, buurtbewoners nauwelijks of niet zijn geïnformeerd door gemeente en initiatiefnemer en de plannen in strijd zijn met het huidige bestemmingsplan.

Haast is geboden
Maar ook de andere kant - Daniël Hagenbeuk van Talpa en pandeigenaar Edwin van Wilsum - was vertegenwoordigd. Van Wilsum legde uit dat Talpa het gehele complex wil gebruiken, andere bedrijven als Sonos zijn reeds vertrokken. Krijgt Talpa geen groen licht is Amsterdam het alternatief, was zijn boodschap. Hagenbeuk vertelde dat de extra parkeerplaatsen op het terrein de overlast in de wijk juist moeten voorkomen. Haast is daarbij geboden vanwege de aanstaande proef betaald parkeren in de Boomberg. Het is niet de bedoeling dat medewerkers parkeergeld moeten betalen.

In de plannen gaat Talpa uit van 650 medewerkers - vooral kantoorgerelateerd, dus van 9.00 tot 17.00 uur werkzaam - tot 2022. Zij worden gestimuleerd om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Probleem is wel dat de Bergweg met het OV niet al te best is te bereiken. Gesprekken over meer OV-fietsen zijn daarom gaande, aldus Hagenbeuk. Hij voegde toe dat toen de andere bedrijven nog in het pand zaten, er bij elkaar opgeteld 850 werknemers waren.

Mediation
Op vragen vanuit de commissieleden zei Hagenbeuk dat er op het Media Park geen plek is voor Talpa, dat op de Bergweg straks beschikt over 15.000 vierkante meter. Ook omarmde hij het voorstel voor mediation met de buurt. Ook de buurtvertegenwoordigers zagen dat wel zitten, alleen dan moet de omgevingsvergunning voor extra parkeerplaatsen wel van tafel. En dat is voor Talpa weer geen optie. Wel zou er een nieuw plan op tafel liggen waarbij bomen kunnen blijven staan.

Wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke ordening/Vergunningverlening en Handhaving) is alweer de derde wethouder - na mediawethouder Wimar Jaeger en wijkwethouder Jan Kastje - die dit dossier op zijn bord krijgt. Hij zegt dat er nog geen beslissing is genomen over de omgevingsvergunning, maar dat deze er sowieso voor 26 februari moet zijn en ook komt. 

Duidelijk lijkt wel dat wanneer Talpa groen licht krijgt de buurt naar de rechter stapt. Komt die vergunning er niet, dan loopt 'Hilversum Mediastad' een flinke deuk op. Voorink benadrukte wel dat het raadhuis geen cent rijker wordt van de komst van Talpa en er objectief naar de vergunningsaanvraag wordt gekeken. "Maar dit is van belang voor het economische vestigingsklimaat in Hilversum, waar de werkgelegenheid afneemt. En als zo'n bedrijf zich in Hilversum wil vestigen, is het niet onredelijk dat de gemeente daarmee in gesprek gaat."

Uit de krant