Wethouder Wimar Jaeger
Wethouder Wimar Jaeger Foto: Bastiaan Miché

D66-voorzitter: hopen nieuwe wethouder op 4 maart bekend te kunnen maken

Politiek

HILVERSUM - Wat de afspraken met coalitiegenoot Hart voor Hilversum ook mogen zijn, D66 gaat 'gewoon' door met de zoektocht naar een nieuwe wethouder, als opvolger van de binnenkort vertrokken wethouder Wimar Jaeger. Op de vacature van de Democraten zijn meerdere reacties binnengekomen, vertelt voorzitter Joost Koelega. 

Vrijdag kunnen geïnteresseerden voor het laatst reageren. Koelega verwacht op de laatste dag nog wel enkele reacties. "Er is zeker interesse, een aantal reacties is al binnen en ik verwacht er nog wel een paar." Hoeveel precies en wie hebben gesolliciteerd, wil de voorzitter niet vermelden. Wel zegt hij dat er ook interesse is voor de functie van buiten Hilversum. 

Opvallend
De vacature is desondanks opvallend, omdat D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas (op de dag dat Jaeger zijn vertrek kenbaar maakte) direct aangaf dat er binnen een paar weken wel een opvolger zou zijn. Nu de vacature is geplaatst lijkt het erop dat de zoektocht moeizamer verloopt dan gedacht.

Koelega nuanceert de opmerking van de fractievoorzitter. Den Daas zou hebben aangegeven dat de procedure zou starten, zegt hij. "Deze procedure is vorige week begonnen. Bij D66 is het dan standaard dat iedereen mag reageren; zowel internen als externen. Dat is in andere steden, zoals in Amsterdam en Enschede, niet anders gegaan."

Daadkrachtig
In de vacature lijkt het haast alsof de Democraten op zoek zijn naar een kopie van Wimar Jaeger. Zo moet de opvolger een 'een visie' hebben op 'verdere ontwikkeling van de Media, Cultuur, Economie in de Mediastad en de regionale samenwerking'. Koelega: "We zoeken een daadkrachtige wethouder."

De zogenaamde wethoudersadviescommissie - bestaande uit Koelega, raadslid Marijke Groesz en 'adviseurs met ruime politieke-bestuurlijke ervaring Marieke van Dijk en Siefko Julius, zal dit weekend en de dagen erna gesprekken voeren met enkele kandidaten en een advies uitbrengen aan de fractie. Vervolgens hoopt Koelega dat op 4 maart, tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering (ook de dag dat Jaeger vertrekt), een nieuwe kandidaat-wethouder bekend is.

De voorzitter gaat daarbij niet in op de rol van coalitiegenoot Hart voor Hilversum. De grootste partij in de gemeenteraad heeft na het vertrek van Angelika Pelsink eind 2018 met Karin Walters 'maar' één wethouder in het college. Omdat Hart destijds geen geschikte opvolger had, besloot men verder te gaan met zes in plaats van zeven wethouders. 

Nieuwe ontwikkeling
Wel was er de afspraak dat bij nieuwe ontwikkelingen (en het vertrek van Jaeger wordt gezien als nieuwe ontwikkeling) de lokalen alsnog een tweede wethouder zouden krijgen. Fractievoorzitter Jan Slingerland van Hart voor Hilversum stelde daarop al dat het gaat om de competenties van de kandidaat en niet om zijn of haar partijkleur. 

Vandaag heeft de HvH-fractieleider kort gereageerd. Volgens hem valt er nog niet veel te vertellen. Er is nog coalitieoverleg gaande en in de tussentijd is de zoektocht naar de vervanger van Jaeger begonnen, luidt zijn antwoord.

Professionaliseren
"We zijn bezig Hart voor Hilversum te professionaliseren. We kijken wie er geschikt is of in de toekomst geschikt te maken is", klinkt het diplomatieke antwoord. De persoon die het stokje van de scheidend wethouder overneemt, moet er wel direct staan merkt Slingerland nog op.

Uit de krant