Wimar Jaeger kreeg bij zijn afscheid een schilderij van het raadhuis.
Wimar Jaeger kreeg bij zijn afscheid een schilderij van het raadhuis. Foto: Gerben van Voorden

SP blijft zitten tijdens staande ovatie bij afscheid wethouder Jaeger

Politiek

HILVERSUM - Een mooi schilderij en een staande ovatie voor Wimar Jaeger woensdagavond bij zijn afscheid als wethouder van de gemeenteraad. Alleen de twee raadsleden van de SP bleven zitten.

Aanvankelijk bleven ook de twee PvdA-raadsleden - zij zitten naast de SP - op hun stoel zitten, maar uiteindelijk gingen ook zij staan. Mogelijk hadden de twee PvdA'ers niet door dat de rest al stond. 

Maar SP-raadsleden Pierre van Rooden en Bianca Verweij kwamen niet omhoog en weigerden bovendien te applaudisseren. Op zich is dat geen verrassing. De verhouding tussen de reeds vertrokken D66-wethouder en de socialisten was al tot het nulpunt gedaald; met name in de periode van de integriteitskwestie rondom Jaeger (vermeende belangenverstrengeling) was het foute boel. 

Jaeger weigerde bovendien destijds zijn excuses aan te bieden aan Verweij voor zijn manier van handelen richting de socialiste gedurende die periode. Bij de socialisten ging dan ook eind januari de spreekwoordelijke vlag uit toen Jaeger zijn afscheid aankondigde.

Fenomeen
Woensdagavond was het moment daar en waren er - al voor die staande ovatie - mooie woorden van burgemeester Pieter Broertjes voor 'fenomeen' Jaeger. "Zijn energie is legendarisch, zijn dadendrang jaloersmakend", aldus Broertjes. Maar er was ook die andere kant. "Soms sloeg zijn moed over in overvloed. Dan liep ie zichzelf voorbij. Ik zeg niks over Media Miles, maar dan rende hij te hard en dan keek hij niet meer achterom."

En soms lag ook hoogmoed op de loer, vervolgde de burgervader. "Dan kon hij uithalen. Enkelen van u zijn daar het mikpunt van geweest en dat was niet altijd prettig. En zeker niet altijd terecht. Maar hoe fijn is het om te werken en om te maken met iemand die visie heeft. Die weet wat die wil. Die het lef heeft en soms ook blufte, maar dat is ook een gave. En die de ballen had om mensen tegen te spreken, ook ambtenaren. En altijd voor het goede doel."

En met Jaeger was het nooit saai, vond Broertjes. Er was altijd gedoe, het was bijzondere tijd. "Het was vermoeiend soms om mee te werken. Ik heb het zes jaar met heel veel plezier gedaan en ik ben twaalf jaar ouder geworden.Ik was al grijs, hij is het nu ook gelukkig."

Negatieve gedachten
"Ook voor mij was dit geen baan, maar een leven", sprak Jaeger vervolgens de aanwezigen in de raadzaal toe. "Het juiste moment om afscheid te nemen van de politiek bestaat niet. Facebookers, reaguurders en andere gezelligerds; ze hebben geschreven en ze gaan schrijven over negatieve gedachten die de reden zouden zijn om dit ambt te verlaten. Ik moet ze teleurstellen."

Als afscheidscadeau kregen de raadsleden het boek Het Grote Gevecht & Het eenzame gelijk van Paul Polman door journalist Jeroen Smit de strijd van de Nederlandse topman van Unilever, die, zoals Jaeger zei: 'Hij probeerde de wereld een stukje beter te maken'. "In de afgelopen jaren hebben wij geprobeerd te inspireren door groot te denken. We hebben geprobeerd daadkrachtig te zijn door klein te doen. We hebben geprobeerd toegankelijk te zijn door de ramen open te zetten. Inspireren door te dromen", waarna hij de resultaten van de afgelopen jaar opsomde.

Media Mile
Jaeger stelde dat de 'schoonheid van de democratie' hem juist zit in het compromis. "In samenwerken omdat samenwerken altijd fijner is dan alleen. Zeker het doel over 25 jaar had wellicht nog inspirerender gekund: een ondergrondse metro naar Amsterdam en Utrecht. En zeker, ik realiseer me terdege dat in het kleine doen heus niet alles is goed gegaan; met een bloemenstal of een Media Mile. Ik ben de mensen die met stoffer en blik achter ons aan moesten lopen dan ook intens dankbaar. Maar toch, wat we samen hebben bereikt is beter dan grootse en meeslepende wensen. Het wethouderschap is geen baan maar een voorrecht."

Komende maandag is het officiële afscheid van Wimar Jaeger als wethouder; vanaf 16.00 uur in het MCO. 

Uit de krant