Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Jan Kastje stapt op als wethouder

Politiek

Zijn collega is net uitgezwaaid en opnieuw vertrekt er een wethouder. Jan Kastje (GroenLinks) houdt het per woensdag 18 maart voor gezien. Hij heeft vandaag zijn vertrek aangekondigd.

Kastje heeft vandaag laten weten dat hij morgen zijn functie neerlegt. Afnemende steun om zijn ambities waar te kunnen maken is de belangrijkste reden voor zijn vertrek, zo geeft Kastje in een verklaring zelf aan. Als voorbeeld van die afbrokkelende support geeft hij het voorstel van hem om het raadhuis klimaatneutraal te maken.  

"In verschillende gesprekken binnen de coalitie en met mijn eigen fractie ben ik tot de conclusie gekomen dat ik op onvoldoende steun kan rekenen als wethouder. Zowel voor mijzelf als voor Hilversum is dat niet goed. Ik treed daarom terug als wethouder van Hilversum, in het pijnlijke besef dat ik mijn collega’s verlaat in een moeilijke tijd", meldt hij in zijn ontslagbrief. 

Gepassioneerd

Het college is verrast en betreurt zijn besluit. “Ik heb begrip voor zijn afwegingen en zie hem met spijt vertrekken. In de afgelopen twee jaar heeft hij als wethouder een belangrijke bijdrage geleverd aan de ambities van het college met name op het gebied van duurzaamheid en wonen. In de afgelopen tien jaar hebben wij hem als wethouder, raadslid en fractievoorzitter leren kennen als een gepassioneerd en betrokken mens. Hij was het gezicht van GroenLinks", luiden de woorden van burgemeester Pieter Broertjes.

Wethouder Kastje is sinds 2018 wethouder in Hilversum met de portefeuille Klimaat en Energie, Natuur en Groen,Milieu en afval, Wonen, Monumenten, Regio, Vergunninghouders en vluchtelingen. Van 2010 - 2018 was hij raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks.D

De portefeuille wordt vooralsnog waargenomen door de overige leden van het college. Als gevolg van de maatregelen die zijn genomen rondom het coronavirus is nog niet bekend op welk moment het afscheid van wethouder Kastje plaatsvindt.

De GroenLinkser is de derde wethouder die voortijdig afhaakt. In oktober 2018 stapte Hart voor Hilversum-wethouder Angelika Pelsink op. D66-wethouder Wimar Jaeger nam dertien dagen geleden, tijdens de raadsvergadering afscheid van de politiek. 

Uit de krant