De stoelen blijven leeg, maar de computers gaan wél aan.
De stoelen blijven leeg, maar de computers gaan wél aan. Foto: Museum Hilversum

Hilversumse politiek gaat digitaal vergaderen

Politiek

HILVERSUM - Aan de politieke radiostilte komt woensdag 8 april een einde. De fracties gaan weer vergaderen. Niet fysiek maar wel digitaal.

Dat heeft de gemeente Hilversum woensdag bekend gemaakt. Voorlopig gaat het alleen om twee commissievergaderingen (8 en 15 april). Aan de orde komen belangrijke lopende onderwerpen die ter voorbereiding op de besluitvorming worden besproken, want digitale raadsvergadering - waarin besluiten worden genomen - kunnen wettelijk (nog) niet digitaal plaatsvinden. In Den Haag zijn ze bezig met een noodwet, zodat er ook digitaal politieke knopen kunnen worden doorgehakt. 

"De fracties zijn inmiddels toegerust om digitaal te kunnen vergaderen. Dit biedt de mogelijkheid voor de commissies om belangrijke lopende onderwerpen te agenderen en daarover gezamenlijk te beraadslagen. Afstemming met het college vindt digitaal plaats", meldt de gemeente.

Primeur

In verband met de uitbraak van het coronavirus zijn er geen raads- of commissievergaderingen meer geweest. Om toch lopende zaken met elkaar te kunnen bespreken is er de afgelopen tijd gekeken naar mogelijkheden om toch politiek actief te blijven. Digitale commissievergaderingen kunnen wel. Woensdag 8 april is de Hilversumse primeur. Vanaf 20.00 uur is deze vergadering ook voor inwoners via de livestream te volgen.

Op het politieke programma staan eerst mededelingen en vragen van en aan de burgemeester Pieter Broertjes en aan de vier wethouders. Even voor 20.30 uur begint de discussie over het raadsvoorstel Integraal Huisvestingsplan 2020-2035. Daarna komt de Verordening Doelgroepen Hilversum aan bod (gepland van 21.30- tot 22.25 uur) en de commissie sluit af met Besluit Doelgroepenvervoer. 

Het is voor inwoners mogelijk hun mening te geven over de voorstellen die door de politiek behandeld worden. "Op onze website zal binnenkort worden aangegeven op welke wijze we dat gaan organiseren voor digitale vergaderingen", aldus de gemeente. 

Uit de krant