De CDA-fractie.
De CDA-fractie. Foto: CDA Hilversum

Moment van vertrek Kastje vindt CDA 'zeer ongelukkig'

Politiek

HILVERSUM - Terwijl GroenLinks druk bezig is met het selecteren van de opvolger van Jan Kastje blikt het CDA kort terug op het wethouderschap van de opgestapte bestuurder. De timing van zijn vertrek vindt de oppositiepartij nogal slecht. 

De GroenLinks-wethouder kondigde dinsdag 17 maart zijn vertrek aan. Dat verraste in ieder geval zijn directe collega's - de burgemeester en de andere vier wethouders. Kastje voelde te weinig steun binnen de coalitie en was per woensdag 18 maart weg. Vooral het moment van opstappen vindt het CDA 'zeer ongelukkig. Het was net aan het begin van de coronacrisis. 

"Een crisis van enorme opvang", zoals de christendemocraten het noemen. "GroenLinks laat hiermee zien dat het besturen van een stad duidelijk andere vaardigheden vergt dan het voeren van oppositie", is de toevoeging.

Dat Kastje er de brui heeft aangegeven, vindt de CDA-fractie niet opvallend, zo is te lezen in de nieuwsbrief van de christendemocraten. "Er werd op belangrijke dossiers weinig voortgang geboekt zoals in de portefeuilles Wonen en Duurzaamheid, waar deze wethouder verantwoordelijk voor was. Het plan om het raadhuis voor miljoenen te verduurzamen was megalomaan", meldt de partij.

Een van de grootste projecten van Kastje was het kilmaatneutraal maken van Dudoks meesterwerk. Op dat miljoenen kostende voorstel was veel kritiek, ook vanuit de coalitie én zijn eigen partij. In zijn ontslagbrief noemde Kastje dit voorstel expliciet als voorbeeld van de afbrokkelende support. Overigens schreef hij ook dat hij zich er van bewust is dat hij zijn collega's verlaat in een moeilijke tijd. 

Tot slot wenst het CDA de opgestapte wethouder een mooie toekomst toe en bedankt ze hem voor zijn inzet voor Hilversum, zijn soepele stijl, charme en toegankelijkheid. 


Uit de krant