Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

College ziet af van zonneveld op Anna's Hoeve

Politiek

HILVERSUM - Een zonnepark op het retentieveld bij Anna's Hoeve blijkt financieel geen haalbare kaart. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau DWA. Op basis van deze uitkomsten heeft het college van burgemeester en wethouders besloten af te zien van deze investering van bijna 3 miljoen euro.

Daarmee is een zonnepark, voornamelijk bedoeld om het raadhuis te kunnen verduurzamen, niet van de baan. Er loopt nog een onderzoek naar andere locaties. Al lijken er weinig plekken voor handen te zijn, waar 5.700 panelen zoals bedacht was op het retentieveld bij Anna's Hoeve, in Hilversum. 

Om het zonnepark te kunnen realiseren moest Hilversum flink de portemonnee trekken. Het gaat om een investering van 2.870.000 euro. Daar zou een jaarlijkse opbrengst van 32.000 euro tegenover staan, waardoor de zogeheten terugverdientijd langer is dan twintig jaar. Hierdoor is een aanvullende financiering nodig om een rendabele uitkomst te realiseren.

"Ambities en haalbaarheid komen niet altijd samen en dat blijkt uit dit onderzoek", vertelt wethouder Annette Wolthers, die de portefeuille Klimaat en Energie van de vertrokken Jan Kastje tijdelijk overneemt. "Op papier leek het retentieveld bij Anna's Hoeve de ideale plek voor een paar duizend zonnepanelen waar honderden huishoudens gebruik van zouden kunnen maken. Dit is een tegenslag en daarom moeten we snel door om andere mogelijkheden te onderzoeken."

Palenconstructie

Er bleek ook een extra investering nodig om dit zonnepark te realiseren. Dat was Kastje tijdens de raadsvergadering van eind januari vergeten te melden aan de politiek toen het voorstel van het klimaatneutraal en aardgasvrij maken van het raadhuis besproken werd. Het zit namelijk zo dat het retentieveld bestemd is voor de opvang van overtollig rioolwater uit het dorp. Om ervoor te zorgen dat dit overtollige rioolwater niet de bodem in verdwijnt, ligt onder dit veld een beschermende folielaag. deze moet intact blijven. Om hier zonnepanelen overheen te kunnen plaatsen is een palenconstructie nodig; die vier meter hoog zijn. De kosten hiervan zijn 1,1 miljoen euro. Dat zijn euro's die bovenop de investering komen van de initiële investering in de zonnepanelen. 

Daar zitten financiële consequenties aan vast, zeker ook omdat marktpartijen hebben aangegeven geen risicodrager te willen zijn. Hierdoor zou de gemeente voor meer financiële kosten komen te staan. Mede daardoor heeft het college afgezien van deze locatie als zonnepark. Daar komt, volgens B&W, nog bij dat de het Goois Natuurreservaat en de bewoners van Anna's Hoeve ook niet bepaald warm liepen voor de palenconstructie. Daarbij viel het woord 'landschapsontsiering'.

Voor de ambities om in 2050 klimaatneutraal te zijn, betekent dit volgens de wethouder niet veel. Het is vooral binnen het verduurzamingsproces van het raadhuis, waar geen zonnepanelen op het dak mogen vanwege de monumentale status van het pand, een stap terug. 

Uit de krant