De kindergemeenteraad.
De kindergemeenteraad. Foto: gemeente Hilversum

Huidige kindergemeenteraad blijft langer aan

Politiek

HILVERSUM - Eigenlijk zouden de jonge politici morgen tijdens de laatste vergadering afzwaaien. Maar dat kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Nu is besloten dat de huidige kindergemeenteraad nog wel even mag doorgaan, ook na de zomer. 

De afscheidsceremonie was gepland voor woensdag 20 mei. Dan zou de politieke cyclus van deze raad erop zitten. Maar in deze tijden is alles anders. Dat afscheid komt nog wel, want er is besloten om dit uit te stellen en de raadsperiode voor deze groep te verlengen. De kinderen zijn zelf met dit alternatief gekomen.

Momenteel zet het basisonderwijs alle zeilen bij om in coronatijd zo goed mogelijk les te geven aan de kinderen. Het werven van een nieuwe kindergemeenteraad heeft daarom even geen prioriteit. Mede daarom is besloten de periode te verlengen. Dit voorstel kon rekenen op een meerderheid. 

Vanwege deze verlenging kunnen de jonge politici hun plannen zelf ook nog uitvoeren. Zo kan het bezoek aan het Binnenhof later plaatsvinden en de onthulling van het kunstwerk ter ere van 75 jaar vrijheid kan dan ook nog gebeuren. Dat laatste is nu gepland in de Vredesweek, die in september op de agenda staat. De onthulling van het kunstwerk Een steentje bijdragen is voor sommigen van de raadsleden de laatste daad van deze raad. De combinatie van het 'raadswerk' en de brugklas is teveel van het goede. 

De kindergemeenteraad - kinderen uit groep 7 en 8 - vertegenwoordigt de kinderen van Hilversum. In principe is er ieder jaar een nieuwe raad en kinderburgemeester. Voorlopig blijft ook kinderburgemeester Lise van der Ploeg langer aan. Er komt nog geen nieuwe verkiezing voor haar opvolger. De mogelijkheid is inmiddels wel geopperd om twee loco-burgemeesters aan te stellen, dei de kinderburgemeester Van der Ploeg ondersteunen bij haar taken. Dit plan vergt nog verdere uitwerking. 

Uit de krant