Op woningsplitsing, waar volgens omwonenden ook in dit pand aan de Kleine Drift sprake van zou zijn, is minder gecontroleerd.
Op woningsplitsing, waar volgens omwonenden ook in dit pand aan de Kleine Drift sprake van zou zijn, is minder gecontroleerd. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Bij strengere coronamaatregelen minder tijd voor handhaving op meervoudige bewoning

Politiek

HILVERSUM - Met een steeds ruimer wordend takenpakket is het keuzes maken voor de mannen en vrouwen van handhaving en toezicht. Vanwege de coronamaatregelen en het extra werk dat daarmee gepaard gaat voor de handhavers, zijn controles op bijvoorbeeld meervoudige bewoning op een laag pitje komen te staan.

Het is weer donderdag en dat betekent dat het wekelijkse corona-overzicht van de gemeente Hilversum is gepubliceerd. Uit de 24ste editie van dit resumé blijkt dat de toezichthouders in Hilversum behoorlijk moeten schipperen als de regels weer strenger worden, zoals nu het geval is. 

Uit de gegevens van de gemeente blijkt dat het nu weer bijna alle ballen is op naleving van de coronamaatregelen. Dat houdt onder meer in dat er minder prioriteit is voor anonieme meldingen die geen risico voor de samenleving opleveren. Deze meldingen over bijvoorbeeld loslopende honden, hondenpoep en verkeerd maar wel veilig geparkeerde auto’s worden zonder inzet afgehandeld. Bij excessen en meldingen die risico’s met zich meebrengen wordt altijd opgetreden, is te lezen. 

Als de te controleren maatregelen (nog meer) toenemen, dan kunnen de handhavers een beroep doen op de milieu-inspecteurs. Zij gaan dan samen op pad tijdens de dagdiensten. Dat is niet nieuw, want in maart, april en mei zijn zij al gezamenlijk opgetrokken. 

Minder meldingen
Prioritering van de werkzaamheden gebeurt al sinds eind maart, zo blijkt uit een korte terugblik op de werkzaamheden van de handhavers. In deze coronaperiode is met wethouder Floris Voorink (VVD) van Handhaving besloten dat een aantal werkzaamheden minder werd uitgevoerd. “De keus is toen gemaakt om bijvoorbeeld meervoudige bewoning alleen te controleren bij risico’s, gevaarlijke situaties en onomkeerbaarheid. De handhavers hebben in die periode minder meldingen opgepakt. Anonieme, niet gevaarlijke meldingen zijn schriftelijk afgedaan”, meldt de gemeente.

Lang niet al het werk ging door of vroeg minder aandacht, zoals de uitvoering van controles bij bedrijven. Tijdens de intelligente lockdown was de norm ook thuiswerken als het kan. Veel bedrijven waren daardoor dicht. 

Kleine ruimtes
Tijdens het werk hebben de handhavers en toezichthouders van de gemeente ook te maken met het toegenomen aantal coronabesmettingen. Dat heeft gevolgen voor het uitoefenen van de werkzaamheden. Zo stoppen zij tijdelijk met controles van kleine ruimtes. Dat gebeurt nog wel als er sprake is van spoed, onomkeerbaarheid en als de veiligheidsrisico’s in het geding zijn. Milieucontroles bij bedrijven blijven wel doorgaan met preventieve maatregelen.

Uit de krant