De Schuttersweg.
De Schuttersweg. Foto: Bastiaan Miché

Provinciaal geld voor realisatie fietsstraat Schuttersweg

Politiek

HILVERSUM - De gemeente kan aan de slag met het realiseren van een fietsstraat op de Schuttersweg. Dat is te danken aan een subsidie van de provincie Noord-Holland.

Ieder jaar trekt de provincie de portemonnee voor projecten die moeten bijdragen aan de verkeersveiligheid. In totaal heeft Haarlem nu 10,5 miljoen euro aan subsidie verleend. Hiervan is zo’n 770.000 euro voor fietsprojecten in Hilversum. Naast de fietsstraat op de Schuttersweg heeft Hilversum van de provincie en het Rijk geld ontvangen voor de verbetering van de fietsveiligheid in Kerkelanden en het aanbrengen van middeneilanden op de Hilversumse Meentweg. Dit gebeurt in het kader van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid.

De subsidie voor de fietsstraat op de Schuttersweg, het aanbrengen van de middeneilanden op de Hilversumse Meentweg en het veiliger maken voor fietsers in Kerkelanden is onderdeel van een investering in veiligere wegen, kruisingen en fietspaden. Naast de provincie doen ook de gemeenten en waterschappen een duit in het zakje. “De missie in Noord-Holland is nul verkeersslachtoffers in 2050”, vertelt Jeroen Olthof, Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van Noord-Holland. “Niet omdat wij denken dat elk ongeval kan worden voorkomen, maar omdat elk slachtoffer er één teveel is.”

Vreelandseweg
Uit navraag blijkt dat dit project in Kerkelanden losstaat van de al eerder aangekondigde aanpassingen aan het fietspad langs de Vreelandseweg (N201). Na het dodelijke ongeluk met een scooterrijder vorig jaar augustus op een bekend gevaarlijk punt zijn de provincie en de gemeente snel in overleg getreden en al gauw was duidelijk dat de verkeerssituatie daar gewijzigd moet worden. Dat betekent onder meer dat op dit stukje van de provinciale weg dat het fietspad veiliger wordt ingericht, er reflectoren en verlichting komt en dat de slinger in het fietspad vloeiender wordt. Deze klus staat voor dit jaar geland. 

Overigens is er bij de plek van het fatale ongeluk inmiddels een gedenkbank geplaatst. Die staat net aan de binnenzijde van de geluidsmuur. Dit is een plek waar familie en vrienden de 19-jarige jongeman uit Baambrugge kunnen zitten en hem gedenken. Provincie en ouders zijn nog met elkaar in gesprek over het plaatsen van een gedenkmonument en de plek aar deze moet komen te staan. 

Steeds onveiliger
Uit landelijke cijfers blijkt dat het steeds onveiliger op de weg. Dat geldt ook voor Noord-Holland. Mede daarom heeft de provincie het landelijke Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 ondertekend. Ook in 2021 stelt de provincie subsidie beschikbaar voor projecten die de verkeersveiligheid en/of fietsbereikbaarheid in Noord-Holland verbeteren. Deze subsidie kan vanaf 1 februari worden aangevraagd. In totaal is dan 15 miljoen euro beschikbaar.

Uit de krant