De twee winnaars van vorig jaar. Zijn zij dit jaar opnieuw de beste?
De twee winnaars van vorig jaar. Zijn zij dit jaar opnieuw de beste? Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Top drie voor verkiezingen Politicus van het Jaar van Hilversum bekend

Politiek

HILVERSUM - Twee VVD’ers en een raadslid van het CDA in Hilversum zijn volgens de lezers van de Gooi en Eembode de drie beste politici van Hilversum van het jaar 2020. Hidde Fennema, Arno Scheepers (beiden VVD) en titelverdediger Gerben van Voorden (CDA) maken nu kans op de Frans Vrolijk Award.

Redacteuren van deze krant en vertegenwoordigers van Politiek Debat Hilversum en Hilversum Verbonden hadden voor deze jaarlijkse verkiezing - ooit bedacht door oud-raadslid Marco van Stralen - tien lokale politici genomineerd. Hilversummers kregen twee weken de tijd om hun favoriet aan te wijzen op de website www.hilversummers.nl. Het genoemde drietal bezette eigenlijk vanaf dag één de bovenste drie plaatsen, al werden zij nog wel enige tijd op de hielen gezeten door Jacqueline Kalk (PvdA) en Michiel Eerenberg (Hart voor Hilversum).  

Vakprijs
Naast de publieksprijs is er ook de vakprijs, waarbij de politici ieder zelf hun top drie aanwijzen. Zij worden hiervoor benaderd door Aernoud Olde van Hilversum Verbonden, die vervolgens alle stemmen bij elkaar optelt. Daaruit ontstaat dan eveneens een top drie. Dat zijn dit jaar Edwin Göbbels van Hilversum Democraten, Jan Slingerland van Hart voor Hilversum en titelverdediger Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie. Detail: deze drie politici stonden ook tussen de tien genomineerden voor de publieksprijs.

Over Göbbels zeggen zijn collega’s onder meer tegen Olde  dat hij politiek bedrijf op inhoud en vaak de vinger op de zere plek legt. Er is ook waardering omdat hij duidelijk stelling inneemt en voor zijn tomeloze inzet op de vele dossiers met betrekking tot ruimtelijke ordening. Jan Slingerland wordt gezien als ‘verbindend, vriendelijk en altijd goed voorbereid.’ Slingerland heeft een brede dossierkennis en zijn werklust zou fenomenaal zijn. Ook wordt hij van alle kanten geprezen voor de manier waarop hij zijn fractie coacht. ‘Authentiek, redelijk, integer en deskundig op veel beleidsterreinen’, zijn enkele omschrijvingen voor Vreugdenhil. Zij probeert de verbinding te maken, houdt - vindt men - rekening met de menselijke maat en speelt het niet op de man maar op de inhoud.

Ruim 80 procent
Net als vorig jaar deed ruim 80 procent van alle wethouders en raadsleden samen mee aan de stemmen. Opvallend is ook dat er op veel verschillende politici is gestemd. Maar liefst 33 van de 43 politici (37 raadsleden en 6 collegeleden, de burgemeester doet niet mee) kregen punten toebedeeld. “Als jury zou ik het liefst willen zien dat mensen echt zouden stemmen om de beste politicus van Hilversum aan te wijzen”, aldus Olde. “Uit de stemverklaringen blijkt echter dat de keuze vaker gebaseerd is op een van de andere hoofdmotieven om op iemand te stemmen: gunning of respect voor de inzet van iemand op een specifiek dossier. Daarnaast zie je af en toe een vierde motief: een politieke motivatie. Dat is natuurlijk onvermijdelijk bij politici, maar ook jammer.”

Wie de uiteindelijke winnaars zijn geworden van de twee trofeeën houden wij nog even geheim. De uitreiking zal zeer waarschijnlijk eind volgende week plaatsvinden, al wachten we nog even af wat er binnen de coronamaatregelen dan mogelijk is. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Heerlijke ‘filmmarathon’ Marjoleins Dance Studio in Theater Gooiland Cultureel gisteren
Afbeelding
Gespreksgroep ‘Als genezing niet meer mogelijk is’ bij Viore Zorg 3 jul, 14:00
Logo
Afbeelding
Hilversumse drugsdealer: ‘Ik sprong in het diepe om mijn eigen boontjes te doppen, dat was niet slim’ Politie 2 jul, 11:00
Afbeelding
Amerikaanse grootmeester bespeelt Pierre Palla Concertorgel Cultureel 2 jul, 09:30
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Nienke Feenstra ‘Ik kan gewoon niet tegen onrecht, het zijn de zwakkeren waar ik me druk over maak’ Mensen 2 jul, 08:00
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 16:02
Logo
Afbeelding
'Een werkdag van twaalf uur is echt geen uitzondering' Ook Hilversumse huisartsen zijn het spuugzat en laten van zich horen tijdens staking Zorg 1 jul, 15:00
Afbeelding
Kleintje Kunst in Hilversum is de gehele zomer weer Pleintje Kunst Cultureel 1 jul, 14:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief