Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Opnieuw wethoudersontheffing voor Zandvoorter Gerard Kuipers

Politiek

HILVERSUM - Het eerste jaar als wethouder zit er al weer bijna op voor Gerard Kuipers. Met nog een jaar te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen is het tijd om hem opnieuw ontheffing te verlenen om in Zandvoort te blijven wonen.

Sinds 18 april 2020 is Kuipers wethouder in Hilversum. In zijn portefeuille zitten onder meer Economie, Media en Cultuur. Hij is de D66-opvolger van Wimar Jaeger, die in maart vorig jaar opstapte als bestuurder. Inmiddels is hij waarnemend burgemeester van Oostzaan. 

Vlak voor de aanstelling van Kuipers was er vanuit de politiek, voornamelijk de oppositiepartijen, de nodige kritiek op het aanstellen van de D66’er. Hij blijft namelijk met zijn jonge gezin in Zandvoort wonen en verhuist niet naar Hilversum. Volgens de Gemeentewet moeten wethouders wonen in de gemeente waarin ze benoemd zijn. Maar daar zijn uitzonderingen voor. 

De ontheffingsmogelijkheid biedt die ruimte voor ‘ten hoogste één jaar, met de mogelijkheid van verlenging’. “Gezien het tussentijdse karakter van de aanstelling en de nog beperkte duur van deze raadsperiode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 ligt het in de rede de eerder verleende ontheffing van het ingezetenschap te verlengen voor wethouder Kuipers”, zo is te lezen in de voorlopige besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders.

De gemeenteraad beslist of de verlenging doorgaat. Dit voorstel komt aan de orde in de raadsvergadering van woensdag 31 maart. Met ingang van 16 april moet de verlenging van een jaar ingaan. 

Uit de krant