SP-fractievoorzitter Pierre van Rooden.
SP-fractievoorzitter Pierre van Rooden. Foto: Bastiaan Miché
update

SP vraagt naar ontbreken inbreng natuurclubs bij opstellen mobiliteitsvisie

Politiek

HILVERSUM - Een kleine twee weken geleden, toen wethouder Annette Wolthers van Bereikbaarheid de Mobiliteitsvisie 2040 presenteerde, was de boodschap dat de gemeente zich rot had geparticipeerd. De SP-fractie vraagt zich nu af of dat inderdaad zo is, aangezien een aantal natuurclubs kennelijk niet naar hun mening en ideeën gevraagd is.

Op donderdag 25 maart liet de gemeente het volgende weten in een persbericht: “De mobiliteitsvisie is tot stand gekomen met de participatie van vele inwoners, ondernemers, omliggende gemeenten, de Provincie Noord-Holland, het Rijk en andere belanghebbenden. De gemeente sprak met 154 stakeholders, hield 38 online-participatiebijeenkomsten en legde hen vier toekomstscenario’s voor: inzetten op duurzaamheid, op een betere doorstroming, op technologische ontwikkelingen en een goed bereikbare binnenstad. Om zo te komen tot een voorkeursscenario dat door zoveel mogelijk Hilversummers gedragen wordt. De visie is een mix van maatregelen afkomstig uit deze vier toekomstscenario’s.”

250 miljoen 

Een van de mogelijke maatregelen om het verkeer op de buitenring te ontlasten is de Noordoost-tunnel; een weg onder de hei van de Larenseweg naar de Nieuwe Crailoseweg. Een maatregel die 250 miljoen euro gaat kosten als de Hilversumse gemeenteraad dit als een oplossing ziet voor het verkeersprobleem en als andere overheden zoals de provincie Noord-Holland, het Rijk en betrokken partijen hieraan meebetalen. Onderzoek moet uitwijzen hoe wenselijk deze oplossing is. 

SP-fractievoorzitter Pierre van Rooden kreeg de indruk dat diverse natuurclubs niet betrokken zijn geweest bij het participatieproces van de Mobiliteitsvisie 2040. Uit navraag bij Stichting Behoud Gooise Heide, het Goois Natuurreservaat en de Vereniging Vrienden van het Gooi bleek zijn vermoeden te kloppen. In zijn ogen zijn dit allemaal wel partijen die gehoord zouden moeten worden als een van de aangedragen oplossingen ene tunnel onder de hei is. Dat dit niet is gebeurd, bevreemdt de SP’er. 

Gemeente

De gemeente meldt dat de stelling van Van Rooden niet helemaal klopt. Zo heeft het Goois Natuurreservaat wel degelijk geparticipeerd. In de onlinebijeenkomst van donderdag 21 januari heeft deze stakeholder meegedaan aan de onlinesessie. Een zegsvrouw van de gemeente voegt eraan toe dat de Noordoost-tunnel onderdeel van gesprek is in het maken van de Omgevingsvisie. Dit is een van de ambities met ruimtelijke gevolgen die in dit nog op te starten participatieproces aan bod komt. 

Van de wethouder wil Van Rooden nu weten waarom deze partijen niet geraadpleegd zijn bij het opstellen van de mobiliteitsvisie. Daarnaast vraagt de socialist zich af of de gemeente alsnog contact met hen gaat opnemen en wat is dan de motivatie om dat wel of niet te doen?

Woensdag 14 april bespreekt de commissie het langverwachte stuk van Wolthers. Dit debat is vanaf 20.00 uur te volgen via de livestream van de gemeente. Meer weten over de Mobiliteitsvisie 2040? Kijk dan op www.bouwenaanhilversum.nl

Uit de krant