Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

PvdA opent meldpunt illegale verhuur

Politiek

HILVERSUM - Nog voordat het college van burgemeester en wethouders antwoord heeft gegeven op de woonsituatie van arbeidsmigranten in Hilversum pakt de fractie van de PvdA door. De sociaaldemocraten hebben een meldpunt illegale verhuur geopend.

PvdA-commissielid Joop Lahaise slingerde vorige week de discussie aan in Hilversum over de situatie van de arbeidsmigranten. Juist om een Haagse toestanden te vermijden, stelde hij artikel 41-vragen aan het college. Op zijn initiatief vraagt de fractie mede-Hilversummers nu om te helpen met de illegale verhuur. Daarom heeft zij een meldpunt geopend, dat te vinden is op de website van de PvdA Hilversum.

“Misschien vraagt u zich weleens af: ‘Hoe krijg je al die mensen in zo’n kleine woning?’”, leiden de sociaaldemocraten hun betoog in. “U kent de woning, want u woont er zowat naast en misschien kent u het antwoord ook al: illegale kamerverhuur, met z’n tweeën op de kinderkamer, vier in de slaapkamer en nog eens vier in de woonkamer. Met wat stapelbedden kom je ver. ‘Wat geeft het?’, denkt u wellicht. Totdat u beseft hoe brandgevaarlijk zo’n pand is, en dat daar mensen dubbel worden uitgemolken. Door hun baas of uitzendbureau én door de huisjesmelker, die ene ‘buurman’ die u nog nooit heeft ontmoet”, luidt het vervolg. 

Opgehokt

De brandgevaarlijke pensions, zoals Lahaise deze woningen noemt, zijn terug, aldus de PvdA. In deze woningen leven gastarbeiders vaak onder belabberde omstandigheden. Met velen zitten zij opgehokt in hun huis. Met z’n tienen in een te krappe etagewoning, is het voorbeeld van de sociaaldemocraten. “Stapelbedden, oud sanitair, gammele troep. Soms in een oude schuur. In de Haagse Schilderswijk brandde onlangs een heel blok af met zulke woningen. De illegale pensions zijn niet alleen brandgevaarlijk maar zijn ook nog eens potentiële corona-brandhaarden”, klinkt het verder.

De artikel 41-vragen van de PvdA waren al bedoeld als duwtje in de rug voor B&W en datzelfde geldt voor het meldpunt. Hiermee hoopt de oppositiepartij de gemeente een handje te kunnen helpen, ook omdat het een probleem is dat lastig in beeld te brengen is. Wie vermoedens heeft van illegale verhuur kan dat via het online formulier op de website van PvdA Hilversum melden. 

Lees ook: ‘Zo’n Haagse situatie, dat wil je toch niet?’


Uit de krant