Ruud Verkuijlen is nu dan toch Tweede Kamerlid.
Ruud Verkuijlen is nu dan toch Tweede Kamerlid. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

VVD-raadslid Ruud Verkuijlen in Tweede Kamer, Ellis Zeeuw van der Laan neemt zijn zetel over

Politiek

HILVERSUM - Ruud Verkuijlen (VVD) heeft in de raadsvergadering van woensdagavond zijn functie als gemeenteraadslid van Hilversum neergelegd. Partijgenoot Ellis Zeeuw van der Laan, al raadslid namens de liberalen tussen 2006 en 2010, neemt zijn zetel over. 

Verkuijlen maakt de overstap van de lokale naar de landelijke politiek. Hij stond bij de Tweede Kamerverkiezingen begin dit jaar op de 39ste plek op de kieslijst van de VVD en dat bleek net te laag om direct in de Tweede Kamer te komen. Door verschillende verschuivingen de afgelopen maanden binnen de partij kwam er voor Verkuijlen een plekje vrij in Den Haag.

Op dinsdag 7 september werd hij beëdigd als Tweede Kamerlid voor de VVD. “Het is bijzonder eervol dat ik na veertig jaar Anneke Krijnen als Hilversumse VVD politicus in de Tweede Kamer mag opvolgen”, aldus Verkuijlen. “Mijn inzet tijdens ruim zeven jaar raadslidmaatschap voor de VVD was om Hilversum samen met mijn raadscollega’s en burgemeester Broertjes nog veiliger te maken. Dat is volgens mij ook gelukt.”

Verkuijlen ziet het als een voorrecht om als VVD Tweede Kamerlid aan de slag te gaan met dossiers rond dit thema. “De ervaring om vanuit de gemeenteraad je eigen woonplaats te besturen is bijzonder leerzaam. Hoe kijken andere politieke partijen vanuit hun overtuiging naar hetzelfde probleem? Wat zijn hun oplossingen? Dat neem ik mee naar Den Haag.”

Woensdag nam Verkuijlen afscheid en werd Zeeuw van der Laan officieel toegelaten tot de Hilversumse gemeenteraad. Op dat moment werd het ontslag van Verkuijlen effectief.

Uit de krant