Paul Vonk.
Paul Vonk. Foto: Jan Peter Otto

Niet Pierre van Rooden of Bianca Verweij, maar Paul Vonk lijsttrekker van de SP in Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Het is de periode dat politieke partijen kun lijsttrekkers kiezen voor de gemeenteraadsverkiezingen maart volgend jaar. Voor de SP in Hilversum heeft dat - voor de buitenwereld althans - een verrassende naam opgeleverd: Paul Vonk. De twee huidige raadsleden Pierre van Rooden en Bianca Verweij bezetten de tweede en derde positie op de lijst. 

Helemaal onbekend binnen de politiek is Vonk, in het dagelijks leven basisschooldocent en ook fervent sportliefhebber, niet. De ‘socialist in hart en nieren’, zoals de SP hem in een persbericht omschrijft, voert nu al het woord in de raadscommissie. “Wij weten zeker dat zijn hart klopt voor kansengelijkheid, rechtvaardigheid, onderwijs, sport en betaalbare woonruimte”, aldus de SP. En Vonk zelf: “Ik heb ontzettend veel zin om met dit topteam de komende vier jaar aan de slag te gaan.”

Van Rooden en Verweij staan weliswaar onder Vonk op de lijst, maar voelen zich allerminst gepasseerd. “We staan hier echt als een team, een mix van fris talent waarmee we ons echt gaan inzetten voor de inwoners van Hilversum”, aldus Van Rooden. Ook Verweij is blij met haar plek. “Een groot deel van het politiek werk speelt zich af buiten de gemeenteraad, daar kan ik me als nummer drie nu meer mee bezig houden.” 

Joep Meddens
De lijst van de SP bestaat uit negentien namen. Opvallend is verder dat Joep Meddens, die tussen 2006 en 2014 al namen de socialisten in de gemeenteraad zat, op plek vier staat. Hij neemt volgens de partij als oud-raadslid en advocaat ‘een schat aan ervaring en deskundigheid met zich mee’. Plek vijf en zes worden ingenomen door twee jonge mannen, Ben Bedeker (29) en Jan Peter Otto (25). Voormalig GGZ-medewerker en huidig fractiemedewerker Nienke Muller staat op plek zeven, zij brengt een berg aan zorgdeskundigheid met zich mee. Plek acht wordt gevuld door de pas 16-jarige Jochem Buwalda.

Andere opvallende naam op de lijst is die van oud-wethouder Arjo Klamer (plek 12). Lijstduwer (plek 19) is Menso (roepnaam Rob) Hovius, vooral bekend als de bloemenman van het C&A plein.

De lijsttrekkers
Nog niet alle partijen in Hilversum hebben hun kieslijst bekendgemaakt. Wel is bij nagenoeg alle partijen de lijsttrekker nu bekend. Voor Hart voor Hilversum is dat Karin Walters, voor de VVD Arno Scheepers, voor D66 Annette Wolthers, voor GroenLinks Marleen Remmers, voor het CDA Gerben van Voorden, voor de PvdA Femke van Drooge en voor de ChristenUnie Bas Nanninga. 

Uit de krant