Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum maakt vanavond nieuwe burgemeester bekend

Politiek

HILVERSUM - Wie volgt Pieter Broertjes op als burgemeester van Hilversum? Op die vraag komt vanavond een antwoord. De gemeenteraad zal iets na 20.00 uur bekend maken wie zij voordraagt als kandidaat voor de nieuwe burgemeester van Hilversum. 

Broertjes, die volgend jaar 70 wordt en daarom moet stoppen als burgemeester, kondigde afgelopen zomer zijn afscheid aan. Hij is bij zijn vertrek elf jaar burgemeester van Hilversum geweest. In september werd duidelijk dat er 25 personen - 17 mannen en 8 vrouwen - naar de functie van burgemeester van Hilversum hebben gesolliciteerd. Van deze kandidaten hebben/hadden 20 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 5 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. Van welke politieke partijen de kandidaten zijn, werd niet bekendgemaakt. 

De voorbije maanden is een vertrouwenscommissie - vertegenwoordigers van de politieke partijen in Hilversum - achter gesloten deuren aan de slag gegaan. Vanavond wordt tijdens de raadsvergadering bekend gemaakt welke kandidaat de gemeenteraad voordraagt aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ter benoeming tot nieuwe burgemeester van Hilversum. Deze raadsvergadering is live te volgen via het Media Portaal van de gemeente Hilversum.

De Kroon besluit uiteindelijk over de benoeming van een burgemeester, echter het is gebruikelijk dat daarbij de voordracht van de gemeenteraad wordt gevolgd. In de raadsvergadering van 16 februari 2022 wordt de voorgedragen kandidaat-burgemeester naar verwachting geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Hilversum.

Uit de krant