Gerhard van den Top.
Gerhard van den Top. Foto: WATERNET\Jansen18

Hilversummer Gerhard van den Top volgt Pieter Broertjes op als burgemeester van Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Gerhard van den Top wordt de nieuwe burgemeester van Hilversum. De 60-jarige Hilversummer is per 16 februari volgend jaar de opvolger van Pieter Broertjes, die een dag eerder afscheid neemt als burgemeester. 

De gemeenteraad van Hilversum, die woensdagmiddag nog in het geheim hierover sprak, heeft Van den Top woensdagavond officieel voorgedragen als nieuwe burgemeester van Hilversum. De Hilversummer is 60 jaar oud, getrouwd en vader van een dochter en een zoon. Op dit moment is hij werkzaam als dijkgraaf bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

De vertrouwenscommissie van de raad heeft de afgelopen maanden de raadsvoordracht voorbereid. De werving van de kandidaten gebeurde op basis van de op 6 juli 2021 door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. Deze profielschets kwam tot stand met inbreng van inwoners van Hilversum. Er reageerden 25 kandidaten - 17 mannen en 8 vrouwen - op de vacature van burgemeester van Hilversum. 

De vertrouwenscommissie bestaat uit de fractievoorzitters van tien partijen, bijgestaan door wethouder Annette Wolthers als adviseur, plaatsvervangend gemeentesecretaris Willemijn Groot en raadsgriffier Paul van Ruitenbeek. “De vertrouwenscommissie was na twee gesprekken met Gerhard van den Top unaniem in haar oordeel in hem de juiste burgemeester van Hilversum te hebben gevonden”, aldus voorzitter Annemarie den Daas (D66) van de vertrouwenscommissie. 

Kundig en ervaren bestuurder
“De eerste indruk was er een van een kundig en ervaren bestuurder met een relevant netwerk in de regio. We zochten een integere, besluitvaardige verbinder, die ook nog aardig moest zijn. Gerhard van den Top heeft al die eigenschappen in huis. Hij woont in Hilversum, voor hem ook de enige plaats waar hij burgemeester zou willen zijn. Wij geloven dat de rol van burgervader hem goed past en zien uit naar zijn komst in het voorjaar.”

De voordracht van de raad wordt toegezonden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De burgemeester wordt bij Koninklijk Besluit benoemd. De benoeming is pas definitief als het Koninklijk Besluit daartoe getekend is. Het is gebruikelijk dat de voordracht van de gemeenteraad wordt gevolgd. De gemeenteraad gaat er vanuit dat de heer van den Top per 16 februari 2022 als nieuwe burgemeester van Hilversum zal aantreden.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Hilversumse stichting zet zich al 65 jaar in voor wereld zonder armoede Mensen 1 jul, 10:20
Afbeelding
Lees gratis Gooi en Eembode Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Politie gaat uit van brandstichting bij autobrand Bussumergrintweg Update 30 jun, 16:45
Afbeelding
Ruim 1.400 nieuwe appartementen in Hilversum erbij Buurt / wijk 30 jun, 15:30
Logo
Afbeelding
Aanbieder Check zal gefaseerd 200 tweewielers aanbieden Behalve de gifgroene is er nu ook de paars-witte elektrische deelscooter in Hilversum Bedrijven 30 jun, 14:00
Logo
Afbeelding
'Na vijf jaar is het tijd voor weer wat anders', aldus eigenaar Baki Cinar Uit zijn voegen barstende BAAK sluit deuren Mensen 30 jun, 11:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 08:45
Logo
Afbeelding
Ook geen stoplichten met drukknopjes of extra zebrapaden Moet 30km-zone rondom scholen de standaard regel zijn? Nee, vindt het Hilversumse college Politiek 29 jun, 19:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief