Gerhard van den Top.
Gerhard van den Top. Foto: WATERNET\Jansen18

Hilversummer Gerhard van den Top volgt Pieter Broertjes op als burgemeester van Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Gerhard van den Top wordt de nieuwe burgemeester van Hilversum. De 60-jarige Hilversummer is per 16 februari volgend jaar de opvolger van Pieter Broertjes, die een dag eerder afscheid neemt als burgemeester. 

De gemeenteraad van Hilversum, die woensdagmiddag nog in het geheim hierover sprak, heeft Van den Top woensdagavond officieel voorgedragen als nieuwe burgemeester van Hilversum. De Hilversummer is 60 jaar oud, getrouwd en vader van een dochter en een zoon. Op dit moment is hij werkzaam als dijkgraaf bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

De vertrouwenscommissie van de raad heeft de afgelopen maanden de raadsvoordracht voorbereid. De werving van de kandidaten gebeurde op basis van de op 6 juli 2021 door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. Deze profielschets kwam tot stand met inbreng van inwoners van Hilversum. Er reageerden 25 kandidaten - 17 mannen en 8 vrouwen - op de vacature van burgemeester van Hilversum. 

De vertrouwenscommissie bestaat uit de fractievoorzitters van tien partijen, bijgestaan door wethouder Annette Wolthers als adviseur, plaatsvervangend gemeentesecretaris Willemijn Groot en raadsgriffier Paul van Ruitenbeek. “De vertrouwenscommissie was na twee gesprekken met Gerhard van den Top unaniem in haar oordeel in hem de juiste burgemeester van Hilversum te hebben gevonden”, aldus voorzitter Annemarie den Daas (D66) van de vertrouwenscommissie. 

Kundig en ervaren bestuurder
“De eerste indruk was er een van een kundig en ervaren bestuurder met een relevant netwerk in de regio. We zochten een integere, besluitvaardige verbinder, die ook nog aardig moest zijn. Gerhard van den Top heeft al die eigenschappen in huis. Hij woont in Hilversum, voor hem ook de enige plaats waar hij burgemeester zou willen zijn. Wij geloven dat de rol van burgervader hem goed past en zien uit naar zijn komst in het voorjaar.”

De voordracht van de raad wordt toegezonden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De burgemeester wordt bij Koninklijk Besluit benoemd. De benoeming is pas definitief als het Koninklijk Besluit daartoe getekend is. Het is gebruikelijk dat de voordracht van de gemeenteraad wordt gevolgd. De gemeenteraad gaat er vanuit dat de heer van den Top per 16 februari 2022 als nieuwe burgemeester van Hilversum zal aantreden.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief