Hart voor Hilversum tijdens de verkiezingsavond.
Hart voor Hilversum tijdens de verkiezingsavond. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hart voor Hilversum gaat praten over nieuwe coalitie met VVD, GroenLinks en CDA

Politiek

HILVERSUM - De eerste verkennende gesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie in Hilversum zitten erop. Hart voor Hilversum - als grootste partij aan zet in de coalitieonderhandelingen - gaat verder praten met VVD, GroenLinks en CDA.

Dat meldt de partij in een persbericht. Aafke Vreugdenhil, tot voor kort raadslid namens de ChristenUnie, is aangesteld als formateur. “In Aafke Vreugdenhil denkt de fractie een betrouwbare, oprechte, faire formateur te hebben gevonden, die verstand heeft van moeilijke processen en menselijke relaties.” 

Hart voor Hilversum heeft Regie Redmeijer gekozen als nieuwe fractievoorzitter, in opvolging van Jan Slingerland. De fractie denkt samen met de VVD, GroenLinks en het CDA goed te kunnen werken aan onder meer sterke wijken en buurten en het versterken van de gemeenschap, realistische stappen zetten op duurzaamheid, goed ondernemersklimaat voor (lokale) ondernemers en sterk, betrouwbaar en financieel gezond bestuur. 

Geen D66
De mededeling dat Hart verder gaat praten met de drie genoemde partijen betekent dus dat D66, nummer 2 tijdens de verkiezingen, voorlopig langs de zijlijn staat. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat de Democraten zich nu al moeten voorbereiden op de oppositiebanken. Immers, vier jaar geleden begon Hart voor Hilversum als grootste partij ook de formatiegesprekken met de VVD, het CDA en GroenLinks. Na enige tijd werd echter - op verzoek van de VVD - het CDA ingeruild voor D66.

Volgens Karin Walters, die samen met Redmeijer namens Hart voor Hilversum de formatiegesprekken voert, is er de afgelopen vier jaar wel het een en ander veranderd. “Vier jaar terug had je Wimar Jaeger die heel erg trok aan economie en media. Hij was volgens sommigen heel hard nodig op die portefeuille. Maar de afgelopen vier jaar hebben de andere partijen elkaar beter leren kennen en is er genoeg vertrouwen om het met deze partijen te doen.”

Boven de partijen
Walters zal maandagavond contact hebben met Vreugdenhil over bijvoorbeeld de planning van de gesprekken. Ergens deze week zullen de formatiegesprekken van start gaan, verwacht Walters. “Aafke was een bijzonder raadslid, dat regelmatig boven de partijen stond en inzette op samenwerking. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor een formateur. En voor haar werk is zij ook nog eens mediator. Zij is er dus ook nog voor opgeleid.”

En dat komt goed van pas, vervolgt de Hart voor Hilversumse. Immers, er zal nog wel even onderhandeld worden over enkele zaken. Met name over de thema’s bouwen en duurzaamheid lopen de meningen uiteen. Walters: “We hebben wat te bespreken, maar dat hoort ook zo. Ik zie die gesprekken met vertrouwen tegemoet.”

Uit de krant