Aafke Vreugdenhil.
Aafke Vreugdenhil. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Coalitieonderhandelingen Hilversum gaan maandag echt beginnen

Politiek

HILVERSUM - Het formatieproces voor een nieuw college van burgemeester en wethouders in Hilversum gaat volgende week echt van start. Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA starten dan met de inhoudelijke gesprekken.

Het eerste thema dat op de agenda staat is de duurzaamheidsopgave, aldus formateur Aafke Vreugdenhil.  

Vorige week begonnen de vier genoemde partijen met de coalitieonderhandelingen, nadat Hart voor Hilversum als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen bepaalde om met dit drietal hier verder over te praten. In de eerste besprekingen is uitgebreid stilgestaan bij de verkiezingsuitslag en de keuze van Hart voor Hilversum om juist deze partijen aan tafel te vragen.

Vervolgens is begonnen met praktische procesafspraken. Deze zijn noodzakelijk en kosten ook tijd, aldus de partijen in een persbericht. Ook vindt reflectie op de achterliggende raadsperiode plaats. Dat betekent dat de eerste bijeenkomsten gewijd zijn aan de gewenste bestuurscultuur en de visie van de betrokken partijen op Hilversum. 

Goede balans
Een vraag die ook op tafel ligt, is de manier waarop andere partijen bij het proces kunnen worden betrokken. Hoe maak je een coalitieakkoord waarin voor de komende raadsperiode een goede balans ontstaat tussen wettelijke uitvoeringstaken, eigen keuzes in een duidelijk coalitiebeleid, maar ook voldoende ruimte voor de gemeenteraad? “Ik constateer dat over deze zaken een constructieve dialoog wordt gevoerd vanuit een open en oprechte houding”, aldus Vreugdenhil. “De komende tijd zal ik u wekelijks een update geven over het formatieproces.”

Uit de krant