Raadhuis Hilversum
Raadhuis Hilversum Foto: H.P. Folmi

Hilversum doet niet moeilijk bij Wob-verzoeken, maar informatie hierover wel lastig te vinden

Politiek

HILVERSUM - Hilversum doet niet moeilijk bij Wob-verzoeken; er wordt altijd geleverd en op tijd. Echter, de communicatie hierover op de gemeentelijke website kan beter.

Dat blijkt uit het zogenoemde Doe-Mee-onderzoek naar de toepassing van de Wob door lokale overheden, dat is uitgevoerd op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR). Aan het onderzoek deden in totaal 93 rekenkamers mee: 83 gemeentelijke rekenkamers, acht provinciale rekenkamers en twee rekenkamers van waterschappen. Ook de Hilversumse rekenkamer deed hieraan mee. 

Wob staat voor Wet openbaarheid van bestuur. Inwoners, ondernemers of journalisten die meer willen weten over het handelen van een overheidsorganisatie bij een bepaald onderwerp, kunnen een Wob-verzoek indienen. De Wob is niet bedoeld voor het opvragen van documenten uit een persoonlijk dossier. 

Woo
Per 1 mei wordt de Wob vervangen door de Woo (Wet open overheid). Doel is overheden en semi-overheden transparanter te maken. Dnieuwe wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Het grote verschil tussen de Woo en de huidige Wob betreft de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie. Het op eigen initiatief verstrekken van informatie door de overheid wordt veel belangrijker bij de Woo

Uit het NVRR-onderzoek komt naar voren dat er in Hilversum gemiddeld 43 Wob-verzoeken per jaar worden ingediend. Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat Hilversum niet moeilijk doet bij Wob-verzoeken. Er wordt altijd geleverd en op tijd. Ook neemt Hilversum zo nodig contact op met de verzoeker om meer duidelijkheid te krijgen over de aanvraag, waardoor deze beter en sneller kan worden afgehandeld. 

Essentieel
Wel kan de communicatie over de Wob op de website verbeterd worden, stellen de onderzoekers. Tijdens het onderzoek was over de Wob geen informatie op de website van de gemeente te vinden. Voor de Woo, waarin veel meer nadruk ligt op actieve informatieverstrekking, is het essentieel dat deze informatie goed vindbaar is. ”Ook moet Hilversum ervoor zorgen dat na de afhandeling van een Wob-verzoek, niet alleen de verzoeker de openbaar gemaakte informatie krijgt, maar dat deze informatie breder bekend wordt gemaakt. Dgemeenteraad zou zich duidelijker moeten uitspreken over zijn over zijn kaderstellende rol en de bijbehorende informatiebehoefte. Ook dat wordt bij de Woo nog belangrijker.”

Uit de krant