Vertegenwoordigers vand e vier partijen met in het midden Aafke Vreugdenhil.
Vertegenwoordigers vand e vier partijen met in het midden Aafke Vreugdenhil.

Formatieproces in Hilversum ‘best ver’

Politiek

HILVERSUM - De onderhandelingen voor een nieuw college van burgemeester en wethouders in Hilversum zijn inmiddels in een afrondende fase. Betrokkenen geven aan dat er spoedig een nieuw coalitieakkoord op tafel ligt. 

Ook formateur Aafke Vreugdenhil erkent dat de vier partijen die aan tafel zitten - Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA - ‘best ver’ zijn in de gesprekken. Ook is er al gesproken over wethouderskandidaten. Daarbij is (nagenoeg) zeker dat de huidige Karin Walters (Hart voor Hilversum), Arno Scheepers (VVD) en Bart Heller (GroenLinks) doorgaan als wethouder. De CDA-wethouder wordt (zeer waarschijnlijk) Gerben van Voorden. Zeker is het ook dat Hart voor Hilversum nog een tweede wethouder zal leveren. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Woensdagavond geven Vreugdenhil en Walters een toelichting op het formatieproces aan de raad. Vreugdenhil zegt nu al dat zij niks over de inhoud van de gesprekken zal delen. Pas wanneer alle betrokkenen hun handtekeningen onder het akkoord hebben gezet, komt er een uitleg.

De voorbije dagen spraken de onderhandelende partijen al apart met de zes overige fracties. Deze zes konden ieder aangeven welke thema’s een prominente plek moeten krijgen in het aanstaande akkoord. Niet geheel verrassend werden de thema’s wonen, duurzaamheid en sociaal domein het vaakst genoemd.

Vreugdenhil verwacht dat die afrondende fase waarin de gesprekken zich nu bevinden nog wel wat tijd kost. Desondanks hoopt zij dat de eerstvolgende raadsvergadering, waarin het nieuwe college wordt geïnstalleerd, eerder kan plaatsvinden dan (zoals nu is gepland) 8 juni. Dat is ook om ruimte te creëren in de al bomvolle politieke agenda.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief