Wethouder Karin van Hunnik en Peter Kok, voorzitter van het Stadspanel, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst in het bijzijn van (v.l.n.r) de Privacy Officer van de gemeente, Bob Borrel (panellid), de projectleider van de gemeente, Engelbert Pelster (panellid), Petri Ykema (panellid) en Hella Liefting (panellid).
Wethouder Karin van Hunnik en Peter Kok, voorzitter van het Stadspanel, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst in het bijzijn van (v.l.n.r) de Privacy Officer van de gemeente, Bob Borrel (panellid), de projectleider van de gemeente, Engelbert Pelster (panellid), Petri Ykema (panellid) en Hella Liefting (panellid). Foto: Studio Kastermans/Gemeente Hilversum

Gemeente Hilversum en Stadspanel data zetten in op digitale ethiek

Politiek

HILVERSUM - Het Hilversumse college van burgemeester en wethouders en het Stadspanel data blijven de komende drie jaar in gesprek over digitale innovatie. Het panel zal de gemeente scherp houden op de thema’s digitale privacy en digitale ethiek. 

Dit laatste is een relatief nieuwe discipline en heeft betrekking op de veranderende relatie tussen overheid en inwoner door de groter wordende rol van data en algoritmen. Digitale ethiek richt zich op een goed afgewogen en verantwoorde inzet van nieuwe technologie.

Nieuwe digitale toepassingen moeten de gemeente helpen om haar taken efficiënter te realiseren en verbeteren de informatiepositie van zowel het bestuur als de inwoner. Op de invoering van digitale toepassingen vindt controle plaats door interne Privacy Officers en door de externe Functionaris gegevensbescherming, die optreedt namens de Autoriteit persoonsgegevens (AP). 

Naast deze wettelijke verplichting voert de gemeente Hilversum sinds 2019 het gesprek met het Stadspanel data, dat adviseert vanuit het perspectief van de Hilversumse gemeenschap. “Juist bij complexe digitale ontwikkelingen is het perspectief van de Hilversummer zelf onmisbaar”, aldus wethouder Karin van Hunnik. “Dat we de samenwerking nu uitbreiden sluit naadloos aan op het coalitieakkoord, waarin we hebben afgesproken het gesprek met de gemeenschap extra gewicht te geven.”

Stadspanel data
Het panel bestaat uit tien Hilversummers. In de afgelopen jaren waren zij betrokken bij bijvoorbeeld de inzet van bodycams door handhavers, de ontwikkeling van de druktemeter ter voorkoming van infectie met COVID-19 en een proef met snelheidsmetingen in de Snelliuslaan om hardrijden tegen te gaan.

Het panel richtte zich tot nu toe op digitale privacy, dataveiligheid en inclusiviteit. Digitale ethiek wordt daar nu aan toegevoegd. Voorzitter van het panel, Peter Kok: “Digitale ethiek hebben we samen met de gemeente uitgebreid onderzocht. We hebben zelfs bijgedragen aan de Handreiking digitale ethiek die begin dit jaar is uitgebracht door de Vereniging Nederlandse Gemeenten.”

Nieuwe vorm van burgerparticipatie
In de periode vanaf 2019 is gebleken dat deze relatief nieuwe vorm van burgerparticipatie goed werkt. Twee verschillende werkwijzen vullen elkaar aan. Enerzijds worden gesprekken gevoerd tijdens de verkenning, ontwikkeling en implementatie van toepassingen, anderzijds geeft het panel op verzoek van de gemeente een specifiek advies. Zowel de gemeente als het panel worden regelmatig door gemeenten uitgenodigd om deze werkwijze toe te lichten. Een aantal gemeenten heeft in navolging van Hilversum een vergelijkbaar panel opgericht.

Uit de krant